Vanaf juni 2018 verdient Biza 200% meer aan paspoorten

2Vanaf juni 2018 Biza verdient 200% meer aan paspoortenMet ingang van 1 juni 2018 zullen leges van bepaalde diensten, die het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) biedt, worden aangepast. “Het was meer dan noodzakelijk om die stap te maken”, zei de waarnemende directeur van het CBB Natasha Arupa – Wong Swie San aan het Nationaal Informatie Instituut. Alle leges worden met meer dan 100% in prijs verhoogd. Een uittreksel wordt 400% duurder (SRD 5), terwijl een regulier paspoort 200% meer zal kosten (SRD 300). Gemiddeld komen er per dag 100 – 150 aanvragen voor diverse soorten paspoorten binnen vanuit alle Bureaus van Burgerzaken (bron: Begroting Biza 2018).
In een jaar zou CBB (met aftrek van weekenden en nationale vrije dagen) ruim 250 dagen aanvragen kunnen registreren. Dat zou grof berekend in de buurt van 250.000 aanvragen op jaarbasis moeten betekenen (indien dit getal niet klopt, zou het getal van aanvragen in de begrotingen mogelijk anders moeten zijn). Voor een nationaal paspoort betaalt de burger vanaf 1 juni SRD 300. De inkomsten voor de staat stijgen hiermee van SRD 2.5 miljoen naar SRD 7.5 miljoen (200%). En dit alleen met reguliere nationale paspoorten. Andere speciale paspoorten en vernieuwingen brengen meer geld op.
De inkomsten voor alle soorten leges zijn voor het jaar 2018 begroot op SRD 15 miljoen. Uit de begroting is niet duidelijk op basis van welke tarieven deze inkomsten berekend zijn. Klaarblijkelijk zal de overheid vanaf juni veel meer verdienen dan zij begroot heeft voor de leges. De materiaalkosten die de overheid uitgeeft voor dienstverlening waren niet meer realistisch en op basis daarvan is het besluit genomen om verschillende leges van diensten en producten van het CBB te verhogen. Daarnaast zouden de operationele en loonkosten de afgelopen tijd ook zijn toegenomen. De aanpassing van de leges is mede een uitvloeisel van het regeringsbeleid, dat gericht is op sanering van de staatsbegroting, waarbij niet alleen maatregelen in de uitgavensfeer noodzakelijk zijn, maar ook maatregelen die een opbrengst verhogend effect hebben.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!