De Aziatische bevolkingsgroep waartoe de Hindoestanen behoren, is extra vatbaar voor hypertensie en diabetes mellitus. Dit heeft te maken met de genetische samenstelling van deze groep. Vooral voor deze groep is het aangeraden om niet te veel zout te gebruiken, veel fruit te eten, aan lichaamsbeweging te doen, niet te kampen aan overgewicht en niet te roken. Wereldwijd werd op donderdag 17 mei World Hypertension Day, of de dag van de Hypertensie herdacht. Er werd stilgestaan bij deze vorm van aandoening en op welke wijze deze zoveel als mogelijk voorkomen kan worden. Arts tevens assembleelid namens de VHP in het parlement, Djoties Jaggernath, geeft in gesprek met Dagblad Suriname mee dat Nickerie, het district waar hij werkzaam is als medicus en een schrikbarend hoog cijfer noteert wat betreft het aantal hypertensie en diabetes mellitus patiënten. Jaggernath voegt er aan toe dat de bevolkingssamenstelling overwegend uit de Azatische ras bestaat, de groep die volgens de genetische samenstelling extra vatbaar is voor hoge bloeddruk en suikerziekte.
Het is voor elk persoon verstandig en raadzaam om op regelmatige basis een check up van zijn of haar lichaam te laten doen. Hieronder behoort ook het op regelmatige basis laten controleren op hoge bloeddruk en bloedsuiker. Indien bij een persoon hoge bloeddruk wordt waargenomen, wordt in eerste instantie naar mogelijke oorzaken hiervan gevraagd. Soms ligt het aan te veel zoutinnname of stress of geen lichaamsbeweging. Aan deze persoon wordt aanbevelen om de zoutinname te verminderen alsook eventueel gepieker en aan lichaamsbeweging te doen. Indien bij de tweede controle de hypertensie nog hoog blijft, wordt aan de persoon nog een beetje tijd geboden om de bloeddruk op de natuurlijke wijze te laten dalen waaronder dieetvoeding en lichaamsoefeningen. Wanneer al deze maatregelen geen soelaas bieden en de bloeddruk hoog blijft, wordt meteen een begin gemaakt met medicatie.
Jaggernath legt er de nadruk op dat niet in eerste instantie wordt overgegaan op medicijngebruik. Aan de patiënt wordt eerst de ruimte geboden om de hypertensie op natuurlijke wijze te doen minimaliseren. Indien na drie afzonderlijke metingen de bloeddruk hoog blijft, wordt meteen tot medicatie overgegaan en wordt deze patiënt ook opgenomen in de hypertensiecahier. Dan moet die persoon op regelmatige basis bij de dokter voor de bloeddruk controle en het laten voorschrijven van medicijnen. Ook wordt die persoon na een bepaald tijdsbestek doorverwezen naar de internist voor verder onderzoek. Het doen van bloeddrukmetingen is vooral extra van belang onder de zwangere vrouwen. Wanneer een zwangere vrouw te kampen heeft met hoge bloeddruk, kan dit ernstige gevolgen met zich meebrengen voor zowel de moeder als het kind.
Jaggernath merkt op dat de gevolgen van hypertensie helemaal niet onderschat moeten worden. In ergere gevallen kunnen deze hartfalen of een beroerte veroorzaken. In de meest erge gevallen kunnen deze zelfs lijden tot de dood. De meest ideale bloeddrukcijfer is 120 /80. Maar een bloeddrukmeting van 110/70 is ook prima. Voor personen op hoge leeftijd is een bloeddrukcijfer van 130/85 heel goed. De arts zegt verder dat vooral de Aziatische groep het aspect van hoge bloeddruk nauwlettend in de gaten moet houden. En vooral de personen die al te kampen hebben met chronische ziektes waaronder diabetes mellitus, schildklierproblemen en nierproblemen moeten extra alert zijn en op heel regelmatige tijden hun hypertensie laten controleren.
Jaggernath vindt het bijzonder fijn dat de wereld op een dag gedurende het jaar, stilstaat bij Wereld Hypertensiedag. Om het bewustzijn onder de burgers te verhogen, hen ertoe te bewegen hun hoge bloeddruk regelmatig te onderwerpen aan controle en een gezond en bewegingsvolle leven te hebben waardoor ziekte zoveel als mogelijk voorkomen kan worden. Ook is een andere dag uitgeroepen tot Wereld Diabetes Mellitusdag. De arts vindt het bijzonder dat het bewustzijn onder de wereldbevolking op deze wijze wordt vergroot en dat zij geattendeerd worden op de gevaren van de chronische ziekten en op welke wijze deze voorkomen kunnen worden.
Asha Gajadien-Bhagwat