Dat de regens vele gebieden in Suriname blank leggen, is geen nieuws. Maar sommige gebieden zijn er heel slecht aan toe. Een van deze wegen is de Livorno Vierde Dwarsweg. De weg is nu bar slecht. Ook liggen delen van de weg en erven onder water. Het weggedeelte dat onder water ligt, is heel erg aan toe. Op bepaalde plekken is het waterplas meer dan 1 meter diep. De bewoners hebben geen andere keus dan dagelijks erover te rijden. Lopen over dit gedeelte kan niet. “Dan moet je zwemmen”, wijst buurtbewoner A.K. aan. Hij komt met zijn 3 ton pick-up erlangs, waarbij de banden bijna niet te zien zijn. “Ik heb geen andere keus dan erdoor rijden”, terwijl hij een graspol die is blijven vastzitten in de bumper wegtrekt. “We hebben hulp van de rr-leden in de buurt ingeroepen, kijken of ze wat kunnen betekenen”, zegt hij. Er komt een schoolbus, maar die stopt vlak voor dit deel en keert terug. “Dan maar geen school voor deze kinderen”, zegt de chauffeur. “Ik ga niet daarin rijden hoor.”
Hierna komt er een personenauto aangereden met als chauffeur S.K., die zijn dochter van school heeft afgehaald. “Komende verkiezing ga ik voor niemand stemmen. Ik blijf maar thuis. Is dit de beloning die ik krijg van de regering”, zegt hij aan de aanwezige rr-leden. “Ik ben vanmorgen naar het BO-kantoor van Houttuin en het commissariaat op Lelydorp geweest, maar geen van ze sprak in termen van een oplossing”, zegt hij. S.K. kijkt naar de “kreek” die is ontstaan. “Ik moet naar huis met mijn dochter. Gisteren is de fan van mijn radiator kapot gegaan doordat ik in het water reed, maar ik moet naar huis. Lopen kan ik niet erdoor, straks wordt je gebeten door een slang. Met de fiets of bromfiets kan ook niet. Ik heb geen terreinwagen, dus maar rijden met mijn personenauto”, zegt hij. Als hij in de kuil belandt, staat het water tot aan de zijruit.
De rr-leden leggen de buurtbewoners uit dat ze niet veel kunnen doen, dan de situatie aankaarten bij de dc en OWT&C. “We hebben geen bevoegdheid of middelen om de situatie aan te pakken. Dat is weggelegd aan de uitvoerende macht. Wij zullen de aandacht van de dc vragen voor deze situatie. Het probleem is dat het water in de trenzen nergens wegtrekt. Waarom worden de trenzen niet opgehaald”, wijst een van de rr-leden richting de dichtbegroeide goot langs de weg.
De bewoners zijn radeloos. Woensdagmiddag wordt er vuil opgehaald. “Gisteren zijn ze niet langs geweest om vuil op te halen”, zegt A.K. Het vuil staat nog langs de weg, als een soort decoratie. “Als de honden eraan komen, wordt het echt een onhygiënische troep met al dit water”, zegt hij. De bewoners hebben verschillende media uitgenodigd om aandacht te kunnen trekken van de regering voor deze onsmakelijke situatie.
Asha Gajadien-Bhagwat