Mahinder Jogi: ‘Ik ga mijn mond echt niet dichthouden’

Mahinder Jogi
Mahinder Jogi
VHP-parlementariër Mahinder Jogi neemt geen blad voor zijn mond en beklemtoont dat het uitzetten van hem uit de vergaderzaal van De Nationale Assemblee niet ervoor zal kunnen zorgen dat zijn kritiek op de coalitie en de regering tot het verleden zal behoren. “Het deert mij niet. Alle 51 leden zijn daar om hun mond open te maken. Ik ga mijn mond daarom echt niet dichtmaken als ik zie dat de voorzitter iets doet dat niet juist is”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. De VHP’er is vorige week donderdag tijdens de openbare vergadering door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons uit de vergaderzaal gezet. Jogi zei tijdens de vergadering dat hij niet weet of de waarnemend fractieleider Amzad Abdoel van de coalitie wakker is geworden of doet alsof hij wakker is. Hij verwees hiermee naar de motie van de oppositie met betrekking tot veiligheid, dat door de coalitie aangeduid werd als stemmingmakerij. Deze uitspraken hebben ervoor gezorgd dat NDP-fractieleider André Misiekaba en Abdoel als repliek een persoonlijk feit verzochten. Zo vond Misiekaba dat Jogi op een heel goedkope manier politiek wil bedrijven, terwijl mensen vermoord zijn in de visserij. De DNA-voorzitter heeft geweigerd om Jogi een persoonlijk feit te geven, waardoor hij buiten de microfoon bleef aandringen op een beurt. “De coalitie voelde zich op haar teentjes getrapt. Was die motie van de oppositie toen aangenomen en had de coalitie hieraan uitvoering laten geven, dan was de veiligheid al lang gegarandeerd op land en zee. Wanneer ik daar zit om op te komen voor de belangen van de samenleving, moet ik ook opkomen voor mijn belangen wanneer die worden beknot. Dat is precies wat ik dat heb gedaan. Geerlings-Simons moet haar werk beter doen en mij geen aanleiding geven om mijn recht te zoeken op mijn wijze. Zij is de schuldige van alles dat gebeurd is. Niet Jogi!”, aldus de VHP’er.
Niet conform reglement van orde gewerkt
De VHP’er vindt dat de DNA-voorzitter niet conform het reglement van orde heeft gehandeld, maar slechts op een goedkope manier haar ‘makkers’ in de gelegenheid heeft gesteld om zogenaamd politiek te scoren. “Alhoewel de voorzitter van De Nationale Assemblee uit de gelederen van de coalitie komt, moet zij zich zo neutraal mogelijk opstellen. Haar handelen moet beheerst worden door het reglement van orde. Niet door politieke loyaliteit naar haar makkers toe. Het is overduidelijk dat Geerlings-Simons met twee maten heeft gemeten, omdat zij Abdoel niet heeft gevraagd zijn ‘persoonlijk feit’ te motiveren. Haar fractiegenoten krijgen zonder enige motivatie een punt van orde en persoonlijk feit, maar wanneer ik vraag naar een persoonlijk feit, dan krijg ik dat niet. Het moment dat ik recht heb op een persoonlijk feit, moet ik dat conform het reglement van urde ook krijgen om dat te motiveren”, aldus de politicus.
‘Eerlijk zou zijn als zij dat gedaan had in mijn bijzijn’
De politicus zegt het vooral jammer te vinden dat Geerlings-Simons hem besproken heeft nadat hij al uit de zaal was verwijderd. De parlementsvoorzitter legde uit dat zij het gedrag van Jogi continue heeft getolereerd, maar deze keer was de maat vol. “Eerlijk zou zijn als zij dat gedaan had in mijn bijzijn, waarna ik haar van repliek had gediend. Ze zet mij eruit en zegt achteraf dat zij al anderhalf jaar met mij bezig is. Maar als je anderhalf jaar de vergadering verkeerd en heel slecht leidt, gaat Jogi die dingen zeggen die gezegd moeten worden. Zij heeft mij in mijn recht beknot en niet goed behandeld”, benadrukt de VHP’er.
Aanvraag schorsing bewust genegeerd
VHP-fractieleider Chan Santokhi vroeg om een schorsing tijdens het tumult, maar kreeg die niet. Hij voerde aan dat Geerlings-Simons beter erop moet inspelen als fractieleiders aangeven dat ze een schorsing willen, want dan was deze zaak niet geëscaleerd. “Had zij die schorsing gegeven, dan had mijn fractieleider duidelijk kunnen maken waarom een ‘persoonlijk feit’ toegekend moest worden aan mij. Deze coalitie heeft ex-minister Soeresh Algoe beschermd, waardoor er een chaos in de visserijsector is ontstaan”, aldus de politicus.
Somohardjo ook slachtoffer in 2016
Het is niet de eerste keer in deze zittingsperiode dat Geerlings-Simons hard heeft moeten optreden tegen oppositieparlementariërs. Op 28 januari 2016 werd PL-voorzitter Paul Somohardjo ook met politie ondersteuning uit ’s landsvergaderzaal verwijderd nadat de PL-topper de parlementsvoorzitter schreeuwend in de zaal ervan beschuldigde gefraudeerd te hebben met authentieke stukken. Somohardjo had samen met de totale oppositie ontdekt dat er geknoeid zou zijn met authentieke stukken, waarbij de namen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan toe zijn gevoegd aan de originele lijst die hij op 23 juni 2015 in DNA indiende. Daarin zouden slechts de namen van hem, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink zijn aangegeven als leden van de PL-fractie. Somohardjo presenteerde deze valse stukken in DNA.
In 2012 hele oppositie uit parlement gezet
Op 16 april 2012 zijn ook verschillende leden van de oppositie in opdracht van voorzitter Geerlings-Simons door de politie uit de vergadering gezet. Aanleiding was dat de oppositie zich met slaan op de tafel en geschreeuw door de zaal zich hevig verzette tegen de manier waarop Simons de vergadering leidde. De voorzitter duldde op geen enkele manier dat de oppositie bij de behandeling van de wet over ‘belagen’ enige link maakte met de eerder aangenomen amnestiewet. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh en enkele leden werden in opdracht van Simons door de politie uit de zaal verwijderd. Jogi benadrukt dat hij dit gedrag van Geerlings-Simons niet had verwacht, omdat ook zij als oppositieparlementariër tussen 2005 en 2010 door toenmalige voorzitter Somohardjo uit ’s landsvergaderzaal werd gezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!