Soerdjan: ‘Contract uitvoering VMS nog niet getekend’

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) ontkent dat de overheid al een contract met een bedrijf heeft getekend voor de uitvoering van veiligheidssystemen, zoals het Vessel Monitorings Systeem (VMS). Tijdens de openbare DNA-vergadering gisteren zijn er vragen gesteld en voorstellen gedaan over dit systeem, dat terstond na het zeeroofdrama van 27 april had moeten functioneren. Soerdjan benadrukte dat er ondertussen advies is uitgebracht over welk bedrijf dit systeem zal uitvoeren. De ondertekening zal volgens hem pas gebeuren nadat alle partijen zijn gehoord en de juiste procedures zijn gevolgd. Uiterlijk volgende week hoopt hij een gesprek met het bedrijf te voeren, waarna over kan worden gegaan tot de ondertekening van het contract. Volgens de bewindsman is het VMS-systeem niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het nagaan van de origine van gevangen vissen bestemd voor de export. “Er is in feite een pakket aan maatregelen nodig, want VMS alleen gaat niet in staat zijn om calamiteiten op te lossen. Het is wel zo dat de responsetijd bij calamiteiten kan worden ingekort”, aldus de minister.
Niet eenvoudig om visvergunningen in te trekken
Het is volgens de minister niet noodzakelijk dat visvergunningen worden ingetrokken. “Vergunningen worden uitgegeven voor een jaar. Aan het begin van elk jaar moet de vergunninghouder zich wederom aanmelden voor verlenging. Dan moet hij voldoen aan alle voorwaarden. Het is daarom niet noodzakelijk om de visvergunningen in te trekken, omdat als je niet voldoet aan de voorwaarden het dan automatisch niet wordt verlengd”, zei de bewindsman. Het is geen geheim dat Surinaamse vergunninghouders tegen aanzienlijke bedragen hun vergunning beschikbaar stellen aan Guyanese booteigenaren. Soerdjan voerde aan dat het niet eenvoudig is om een vergunning in te trekken, terwijl iemand wel voldoet aan alle voorwaarden. Wat hij wel zal doen, is een strak beleid voeren ten aanzien van de nieuwe aanvragen. In ieder geval zal hij geen nieuwe vergunningen verstrekken als het maximum aantal opgenomen in de ministeriele beschikking is bereikt.
Project ‘Legalisatie van Vreemdelingen’ toepassen op illegale vissers
Soerdjan onderkent dat illegale buitenlanders op vissersboten werkzaam zijn. Echter hoeft dat volgens hem niet altijd te betekenen dat de vissersboten illegaal bezig zijn. De bewindsman stelt voor om het project ‘Legalisatie van Vreemdelingen’ van het ministerie van Justitie en Politie voor deze groep te hanteren. In regeringsverband zal ook besproken worden of eventueel op kort termijn samen met de Guyanese ambassade een legale status voor deze vissers kan worden bewerkstelligd. In regeringsverband wordt momenteel nagegaan hoe de familieleden van de getroffen vissers kunnen worden tegemoetgekomen. De bewindsman benadrukte dat voor de controle van vissersvaartuigen te land het controleteam van LVV versterkt zal moeten worden. Er zal ook met Defensie en Juspol worden samengewerkt om adequaat uitvoering te geven aan controle te land en zee.
FR

error: Kopiëren mag niet!