SSB biedt ondernemingen handvaten om managementsysteem op te zetten

Het Surinaams Standaardenbureau (SSB) houdt binnenkort een 2-daagse training en workshop, die de nodige handvaten bieden om een managementsysteem op te zetten voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Deze training biedt de mogelijkheid aan om zowel op nationale als regionale markt de concurrentiepositie te vergroten en om een stap dichterbij te komen tot certificering. Het gaat in dit kader om de training ‘Requirements for good management; Practices for micro, small en medium enterprises’. De doelgroep is ondernemers van micro-, kleine en middelgrote bedrijven. De inhoud van de training betreft onder andere het uitvoeren van een management review, hoe klanttevredenheid te bepalen, organiseren van interne audits, ect. Tijdens deze training zullen micro, small en medium sized bedrijven (MSME’s) een handvat krijgen voor het opzetten van een managementsysteem, waarin kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid geïntegreerd zijn (HSEQ). Door deze standaard toe te passen, kunnen de MSME’s zich makkelijk toegang verschaffen tot zowel de nationale als regionale markt en hun concurrentiepositie vergroten.
Het SSB verzorgt deze training in samenwerking met een erkend consultant, te weten R. Sahtoe. De training werd eerder in 2016 georganiseerd door SSB en ook toen werd deze verzorgd door Sahtoe . Een van de eindresultaten na afronden van de training door de ondernemer is de mogelijkheid om dichterbij te komen tot certificering. Charelle Parker, operations coördinator van het SSB, heeft in dit kader aangeven dat de kosten die verbonden zijn aan certificeren meestal aan de hoge kant liggen tegenover ISO-standaarden. Hierdoor kunnen vele bedrijven, met name vele micro, small en medium sized bedrijven, deze stap nog niet maken. “Bij het ontwikkelen van de nationale standaard “Requirements for good management practices for micro, small and medium enterprises” is gebruik gemaakt van de internationale standaarden ISO 9001:2008 ‘Quality Management Systeem requirements’ en ISO 14001:2004 “Environmental Management Systeem- Requirements with guidance for use”. Hierdoor biedt deze standaard een handvat voor het opzetten van een managementsysteem, dat afgeleid is van de internationale normen. “Noemenswaardig is dat wij momenteel tezamen met het ministerie van Handel, industrie en Toerisme (HI&T) werken aan de ontwikkeling van een nationaal certificeringsprogramma, waarbij met name de MSME’s de mogelijkheid geboden zullen worden zich te laten certificeren tegenover nationale standaarden”, aldus Parker.
Bedrijven of ondernemers mogen zich tot uiterlijk 18 mei 2018 opgeven voor deelname aan deze training, die op 24 en 25 mei gehouden wordt. Voor deelname moet men zich aanmelden middels een ingevuld deelnameformulier, dat gemaild moet worden naar [email protected].
NK

error: Kopiëren mag niet!