De aanval op 4 vissersboten op de Surinaamse wateren, waarbij 16 personen vermist worden, zijn volgens Guyanese vissers van de Corantijnrivier vermoedelijk een twist tussen rivaliserende vissers van het Double Highbush-gebied. Mogelijk een wraakactie voor oude vetes tussen de vissers uit dat gebied. Dit meldt de Guyanese krant Stabroek News. De slachtoffers zijn vermoedelijk allemaal van Guyaneze afkomst, zo ook de piraten. Volgens een ervaren Corantijn-visser, die al 20 jaar in deze business zit, is het een ongeschreven regel binnen deze sector dat je niet op het “terrein” van de andere groepen mag gaan vissen. “Als er toch iemand van een bepaalde groep deze regel overtreedt, dan heb je een groot probleem”, zegt deze visser. Volgens informatie moet de aanslag gepleegd zijn in een gebied tussen de Frans-Guyanese en Surinaamse grens. Voorzitter van het Visserscollectief in Suriname, Willem Mohamed-Hoessein, zegt geen kennis te hebben dat de aanslag om een vete gaat tussen 2 rivaliserende groepen.
Hij geeft wel aan dat zulke vetes wel voorkomen in dit gebied, maar dan niet van zulk groot omvang.
Stabroek News heeft intussen 6 van de vermiste vissers kunnen identificeren. Deze zijn Tilaknath “Kai” Mohabir (50 jaar), Ganesh Persaud (27 jaar), die vermoedelijk een kapitein was op een van de boten, Ralph “Burnham” Couchman (19 jaar), Vicky Persaud (23 jaar), Glenroy Jones (21 jaar) en Ramesh Sanchara. Van Ganesh Persaud en Couchman is bekend dat ze uit Number Two Village, East Canje Berbice, Guyana komen. De 2 bleven 3 tot 4 maanden in Suriname en gingen voor een tijdje terug naar Guyana. Hierna kwamen ze weer naar Suriname om te werken. De meeste vissers woonden echter al een tijdje in Suriname. Zo ook de 50-jarige Mohabir, die als kleine jongen met zijn ouders naar Suriname kwam en sindsdien hier is blijven wonen.
Afgelopen vrijdag hebben zeepiraten een aanslag gepleegd op 4 vissersboten, elk met 5 man aan boord. De vissers werden mishandeld, gekapt en beroofd. Sommigen moesten onder dwang in de zee springen, anderen werden met een batterij gebonden aan hun been, in het water gedumpt. Vier bemanningsleden, die in het water waren gesprongen, hebben het kunnen overleven. Ze zwommen totdat ze door passerende boten gered konden worden. De Guyanese politie volgt de zaak nauwlettend en is in contact met de autoriteiten in Suriname.