26ste Rotary District Conference voor uitwisseling van kennis en ervaringen

26e Rotary Districts Conference voor uitwisseling van kennis en ervaringenSuriname viel dit jaar te beurt om als gastheer te mogen optreden voor de 26ste Rotary District Conference van het District 7030. Jaarlijks wordt in het land van de aanzittende district governor de Pets, Assembly and Conference gehouden. De opening werd verricht in het Sint Petrus en Pauluskathedraal op 26 april. De conferentie duurde 2 dagen. Het is een bijeenkomst van Rotarians uit het district, waarbij aan de orde komen: presentaties van projecten in uitvoering en of gepland met de bedoeling aan te geven wat er is gedaan voor de gemeenschap, maar ook om als voorbeeld te dienen voor andere clubs, verslag over ontwikkelingen in het district in relatie tot de gestelde doelen, presentaties over belangrijke onderwerpen (dit jaar disaster preparedness), rotary business: verslag Financieel Rapport 2016-2017).
Belangrijk element van een conferentie is om Rotary-informatie uit te wisselen, elkaar hulp aan te bieden, de onderlinge saamhorigheid te bevorderen en de behaalde successen te vieren. De conferentie dient om telkens te motiveren en inspiratie op te doen voor de resterende maanden en is een aanzet voor het volgend Rotary jaar, dat op 1 juli begint. Het houden van een conferentie in Suriname betekende een nadere promotie van Suriname in al zijn facetten. Er waren iets meer dan 300 buitenlandse inschrijvingen. De Surinaamse Rotarians hebben zich “verplicht” allen moeten inschrijven. Het argument was dat het een Surinaamse zaak betreft en niet van één club. Zij droegen als Surinaamse Rotarians uit.
Op de conferentie waren aanwezig, Rotarians uit Antigua en Burmuda, Aruba, Barbados, Bonaire, Curaçao, Dominica, Frans-Guyana Guadalupe and Martinique, Grenada, Guyana, Montserrat, St Kits and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Trinidad & Tobago en de Verenigde Staten van America. Dit was de vierde keer voor een beurt aan Suriname om zo een conferentie te mogen organiseren. Rotary is een wereldwijde organisatie van vrienden, leiders en probleemoplossers van verschillende disciplines. Haar visie is een wereld waarin mensen maatschappelijke problemen herkennen, bij elkaar komen en actie ondernemen om duurzaam de geconstateerde problemen op te lossen, in de wereld en in onze eigen gemeenschappen. Rotary International bestaat uit meer dan 35000 clubs die totaal meer dan 1,2 miljoen leden hebben, verspreid over 200 landen. Organisatorisch zijn de lidlanden deel van een geografisch district, waarvan er ongeveer 540 zijn. Zo’n district heeft tussen 1100 en 3500 leden.
Suriname is lid van District 7030, welke uit 17 landen/eilanden beslaat, ongeveer 2200 leden telt, 71 clubs en waar er 3 talen worden gesproken (Nederlands, Engels en Frans). Reeds 113 jaar stoppen leden hun passie en energie in het oplossen van maatschappelijke problemen. Te denken valt aan alfabetisering, educatie, betere sanitatie en watervoorziening, voorkomen en bestrijden van ziekten, economische ontwikkeling van kleine gemeenschappen en het bevorderen van vrede. Haar grootste project is het uitroeien van polio in de wereld.
Wat betekent Rotary voor Suriname?
Rotary Suriname bestaat later in dit jaar 65 jaar. Er zijn 3 Rotary Clubs met iets meer dan 200 leden. Daarnaast heeft Rotary ook een jeugdprogramma. Vele van de projecten van de Rotary worden financieel mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de Rotary Foundation, die grants ter beschikking stelt en het wereldwijde netwerk van de 35000 clubs, waarbij een internationale samenwerking wordt aangegaan. “De Rotary Foundations is in feite onze bank. De donaties die wij geven, kan de bank (het fonds) dat uitzetten. Met de rente van de beleggingen worden er projecten gedaan. Suriname heeft vele keren, en zelfs op dit moment, gebruikgemaakt van die fondsen. Wij schrijven projecten en daarmee krijgen wij ‘gratis’ geld”, stelt district governour Wady Sowma. Een voorbeeld van een project is Perisur, een project gericht op perinatale zorg. Het uiteindelijke doel van dit project is om doodgeboorte omlaag te brengen in Suriname. (Foto: Regilio Derby)

error: Kopiëren mag niet!