Na 17 jaren weer RvC bij NOB

Na 17 jaar werd op een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA), de Raad van Commissarissen (RvC) van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) geïnstalleerd. Op 26 april 2018 vond dit historisch moment plaats op het ministerie van Financiën. De laatste RvC van deze bank werd benoemd in 2001. Als gevolg hiervan dateren de laatste goedgekeurde jaarrekeningen van 1996. De huidige directeur van de NOB, Wonnie Boedhoe, heeft tijd noch moeite gespaard om deze installatie een feit te laten zijn en gaf aan dat ze daarbij de volle ondersteuning heeft gehad van de minister van Financiën. De benoemde leden van de RvC zijn: dhr. S. Mungra (President-Commissaris – kabinet vicepresident), mw. I. Sandel en mw. J. ten Berge (Ministerie van Financiën), dhr. S. Lee (Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme), dhr. M. Telting (Bedrijfsleven), mw. Ch. Akkal (Kabinet Vice President) en dhr. R. Narain (Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur).
Minister Hoefdraad benadrukte bij dit moment het belang en de rol van een Nationale Ontwikkelingsbank voor een land en refereerde naar de bijdragen en succesverhalen van Ontwikkelingsbanken in onze regio. Hij gaf aan dat de NOB zich in de komende periode primair zal richten op twee aspecten namelijk investeringen (I) ten behoeve van ondersteuning en facilitering van SME en (II) ter ontwikkeling van het menselijk kapitaal.
Aan de SME’s zullen via de NOB worden aangeboden investeringskredieten alsook financieringen voor technische assistentie en trainingen, marketing en haalbaarheidsstudies, innovatieve pilotprojecten e.a. ook het Garantiefonds geniet hoge prioriteit. Recent is een Technische Assistentie met de Surinaamse Vereniging van Accountants (SUVA) overeengekomen voor de financiële administratie bij bedrijven alsook een investering in een lokale accountantsopleiding voor het opleiden tot gecertificeerde Accountants. Bij de investering in menselijk kapitaal zijn de successen van de NOB via de aangeboden studiefinanciering voor hoger en academisch onderwijs alom bekend. Anno 2018 studeren ongeveer 4000 studenten in binnen en buitenland via deze mogelijkheid in 145 verschillende studies. Vanwege het belang van de ontwikkeling van SME wordt met behulp van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) een programma geformuleerd ter versterking van de NOB en het ontwikkelen en beschikbaar stellen van faciliteiten afgestemd op de behoeften van de SME’s in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!