Afvalwaterbeheer onderbelicht in de watersector

Regen geen zegen maar vloek voor Surinaamse wegen (1)De zware regenval gedurende de afgelopen dagen heeft in vele gebieden in stad en district voor materiele, economische en schade aan de gezondheid gezorgd. Het maatschappelijk platform Seti Sranan heeft tijdens haar jongste rondetafelgesprek wateroverlast besproken met de nadruk op afvalwater dat in het rioleringssysteem wordt geloosd, met alle schadelijke gevolgen van dien. De gezondheid van de mens, dier en het milieu worden ondermijnd. Duidelijk werd dat fabrieken, mijnen, olieputten, servicestations, de agrarische industrie vis- en kipverwerkingsbedrijven, ziekenhuizen, landbouwbedrijven, noem maar op, verontreinigd water lozen in riolen, goten, kreken en rivieren.
Academisch Ziekenhuis spant de kroon
Onderzoek verricht door de Technologische Faculteit van de Anton de Kom universiteit heeft aan het licht gebracht dat de ziekenhuizen de grootste vervuilers zijn. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo spant de kroon. In woonwijken komt huishoudelijk afvalwater, met daarin veel organisch materiaal, in de goten terecht. Bacteriën en schimmels in het water, die de organische afvalstoffen omzetten, vermenigvuldigen zich in rap tempo. Het water wordt zuurstofarm. Dit zorgt ervoor dat andere organismen in het water, zoals vissen, door het zuurstoftekort sterven.
Gezondheid van mens, dier en milieu in gevaar
Latrines, kapotte of niet naar behoren functionerende septic tanks dragen ook bij aan het kwaad. Gemeten loosleidingen in Groot Paramaribo geven hoog tot zeer hoge concentraties bacteriën aan. In wijken die door regenval blank komen te staan, is het gevaar die bacteriën opleveren voor de gezondheid van mens, dier en milieu daarom bijzonder groot. Watergerelateerde ziekten, zoals dysenterie en diarree, zijn veel voorkomende verschijnselen. Goudopkoop en goudverwerkingsbedrijven handelsbedrijven, markten, hotels, restaurants, auto servicestations, die afvalwater lozen in het riool, zijn ook zondaren. Vuilstortplaatsen waaronder Ornamibo zijn ook een probleem. Er vindt geen scheiding van het afval plaats alvorens deze wordt gedumpt. Uitspoeling van vaste afvalstoffen vervuilt de bodem, het grondwater en de naburige oppervlaktewateren.
Waterautoriteit
Volgen voorzitter Manodj Hindori van de Stichting Waterforum Suriname is water de bron van het leven. Er wordt al tijden gesproken over het belang van lozingsvoorschriften voor afvalstoffen en afvalwater behandelingsinstallaties om de hoeveelheid organische en anorganische afvalstoffen in rivieren, kreken en meren te verminderen. Suriname denkt aan het instellen van een waterautoriteit, die zich met het beheer van water bezighoudt. Volgens Hindori is afvalwaterbeheer onderbelicht in de watersector. Elke dag produceren mensen afvalwater. Er moet meer bewustwording van de samenleving komen, en meer controle op afvalwater bij huizen en bedrijven.
HD

error: Kopiëren mag niet!