Van ex-minister Robert Peneux werd door Cultuurdirecteur Elvira Sandie gisteren bij een afscheidsbijeenkomst gezegd dat zijn managementstijl een stempel heeft gedrukt op het personeel. Zij sprak over het ‘no nonsens beleid’ (bekend als ‘korte metten harde taal’) van Peneux.
Iron lady
Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) zei gisteren in haar toespraak tegen haar personeel iets over de naam ‘Iron lady’ die zij gehad heeft. Zij meent dat in tegenstelling tot Peneux, een stijl van ‘korte metten harde taal’ bij haar niet te zien zal zijn. “Misschien moet je met op de wetenschap gefundeerde argumenten komen, als je mij van iets anders wil overtuigen”, zei de minister. In haar eerste ontmoeting met de pers werd ook een blik geworpen op acties die in het afgelopen jaar werden ondernomen, waarna de leerkrachten aan betere salarissen kwamen. Als de rust er was (minder stakingen), meent Peneux, beter beleid te hebben kunnen maken.
Valies mag komen
Ferrier zelf was als burger geen voorstander van het financieel herwaarderen van de leerkrachten, terwijl zij nog helemaal niet presteren en nog niet eens door hebben wat zij moeten presteren. “Je moet eerst presteren, dan word je beloond. Nu hebben wij mensen beloond en ze weten niet eens wat ze moeten presteren. We gaan nu leren presteren. Als zij hun beloning niet waar maken, dan zijn de gevolgen voor hun. Dan mag meneer Valies komen”, stelt Ferrier. Wilgo Valies is de voorzitter van twee vakbonden van leerkrachten.
Salarissen zijn gebonden aan voorwaarden. Als de leerkracht wordt gemonitord en niet voldoet aan de voorwaarden, dan zullen de consequenties daar zijn. “Ik heb niets tegen meneer Valies. Wij zullen praten. Hij moet zijn dingen ook onderbouwen. Het kan nooit zo zijn dat je alleen je eigen belang safe wil stellen. Het heeft consequenties voor de doelgroep, en daar moet je mee geconfronteerd worden. Als meneer Valies zich zo blijft opstellen, mag hij nooit meer het Surinaams volkslied zingen. Want dan ben je een grote verrader. Ga dan maar zingen van de Koning van Spanje, maar niet ‘Sranan gron e kari oen’.”
Peneux kwam op een gegeven moment in voor de minister door te benadrukken dat de bewindsvrouw bedoelt dat er aandacht zal komen voor prestatiegericht handelen, om lonen te kunnen rechtvaardigen. “Wij kijken altijd eerst naar het loon dat wij willen, maar niet naar de verantwoordelijkheden die wij moeten dragen om een bepaalde output te leveren”, verhelderde Peneux voor Ferrier.
Kavish Ganesh