Jogi: “Surinaamse kwekers kunnen veel meer”

“Ik heb mensen horen zeggen dat Surinaamse kwekers de kipbehoefte op de lokale markt niet kunnen dekken, maar ik vind dat deze kwekers veel meer kunnen. Alleen moeten de randvoorwaarden daartoe aanwezig zijn”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. De invoerrechten van kip en kipdelen zijn per 1 september 2017 verhoogd van 20 naar 40%, bij beschikking van de minister. De voorbereidingen voor de wetswijziging die nodig is voor deze verhoging, zijn vorige week in de commissievergaderingen afgerond. De wetswijziging wordt vandaag verder behandeld tijdens de openbare plenaire vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Jogi, lid van de commissie van rapporteurs, voert aan dat vooral het Agrarisch Kredietfonds (AKF) wederom in het leven moet worden geroepen, waardoor boeren en kippenkwekers tegen een lage rente geld kunnen lenen om hun bedrijf te versterken of met een bedrijf te starten. “Er is nu een KMO-fonds van SRD 10 miljoen, maar dit is niet eens genoeg om 3 goede kippenhokken te bouwen.” Hierdoor kan zeker de uitbreiding van de sector worden gestimuleerd. Een andere randvoorwaarde is het heffingsvrij importeren van gebruiksgoederen voor bijvoorbeeld het maken van kippenhokken, waardoor de prijs van lokale kip een zekere daling kan vertonen. Hetzelfde ook met het lokaal produceren van kippenvoer, waar hij wel voorstander is dat zaken eerst goed worden uitgewerkt.
‘President moet geen sopi gaan drinken en feest gaan vieren op Caricom-staatshoofden meeting’
Indien alle randvoorwaarden in orde zijn, ziet Jogi een kans voor Surinaamse kwekers om hun producten naar het buitenland te exporteren. “Over de hele wereld is er een vraag naar gezond geteeld kip. Daarvoor moet de regering wel alle zaken in place brengen”, zegt de politicus. Hij verwijst hiermee naar de afspraken binnen Caricom waar Surinaamse exporteurs steeds een stiefmoederlijke behandeling krijgen in andere lidstaten. “Hetzelfde probleem van Doksenclub moet de kippenkwekers niet overkomen. Daarom moet de regering haar huiswerk gaan maken. De president moet geen sopi gaan drinken en feest gaan vieren wanneer hij op een meeting is van Caricom-staatshoofden. Hij moet orde op zaken stellen en alles in zijn macht gebruiken om deze kwestie te herstellen. Laten wij targets stellen! De verplichtingen binnen Caricom moeten ook door andere landen worden nagekomen”, aldus de politicus.
Importkip in Sozanet-paketten vervangen met lokaal geproduceerde kip
De VHP’er zegt het ook vooral jammer te vinden dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting buitenlandse kip- en kipdelen in haar Sozanet-pakketten biedt aan minder draagkrachtigen. Deze zou volgens hem vervangen moeten worden met lokaal geproduceerde kip. “Je hebt de mensen verarmd, maar geef het voorbeeld als regering door lokaal en gezond eten te stimuleren. Dan pas kunnen wij optreden tegen multinationals die voorkeur geven aan importkip”, aldus de politicus.
40% heffing al achterhaald
Jogi voert aan dat de 40% importheffing in feite allang is achterhaald. Dit is waarom hij ervoor gepleit heeft om deze in een vervolgfase te verhogen naar 100%. “Hierdoor kan de overheid meer verdienen aan de heffing, maar tegelijkertijd zal het grootste deel van de consumenten zeker overstappen naar lokaal geproduceerde kip”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!