Groeiende differentiatie en professionalisering Surinaamse samenleving

Comité voor modernisering: Twee dimensies uit onze definitie van Modernisering. Structurele differentiatie en culturele generalisatie treffen we nu in de zich ontwikkelende “verzorging / participatie” staat Suriname, volop aan. Ook de aanvullende kenmerken van een zich moderniserende Samenleving , zoals de professionalisering en de sociaal- culturele pluralissering, zijn wezenlijke onderdelen van de zich ontwikkelende Surinaamse samenleving.
Heren en dames politici en politieke analisten, het is niet de bedoeling van het Comité voor modernisering, om wie of wat dan ook onaangenaam te zijn of in diskrediet te brengen.
Met onze bijdrage hopen wij een vermoedelijk opgetreden verstarring bij delen van onze zeer gewaardeerde politici en politieke analisten te doorbreken! Verder hopen wij hen een bril op te zetten, waarmee zij de op gang zijnde ontwikkelingsprocessen in Suriname, beter kan bekijken en begrijpen.
Vooringenomenheid en wensen
Wij weten dat de huidige oppositionele politieke leiders en politieke analisten in ons land, zich bevinden in een wereld van veronderstellingen. Ze zijn in de greep en de sfeer van wat wij vooringenomen standpunten noemen en zij hebben ook hun wensen. Met als consequentie blindheid / verstarring.
Te uwer informatie, meer nog naar de politieke leiders en politieke analisten behorende bij de oppositionele politieke partijen: elk politiek vraagstuk heeft een veelheid aan aspecten. U kunt altijd blijven zoeken naar oorzaken achter oorzaken, naar nog meer verklarende factoren, nog meer mogelijke vectoren en nog meer erbij betrokken actoren.
Elk van de waargenomen verschijnselen kan bij nader inzien van negatief tot positief zeer verschillend worden beoordeeld en zelden is er daarop een duurzame vaste conclusie; er is altijd een breed gemiddelde die overeind blijft. Er is doorgaans minder politiekspel maar meer zakelijk politiek bedrijven. Het is niet altijd in het voordeel van land en volk, maar het komt hel vaak de politieke organisatie waartoe je behoort, ook ten goede.
Gelet op de dynamiek van de ontwikkelingsprocessen in de wereld en ook in ons land, praat men niet meer over lang termijn, maar over slimheid en flexibiliteit. De aspecten structurele en culturele generalisatie die zich voltrekken, stemmen ons als electoraat zeer positief; Suriname , ons land, mag zich gelukkig prijzen dat de progressieve impulsen vooral de differentiatie zullen stimuleren.
Ook zien wij de dominantie van de functionele rationaliteit met name vanwege de regelzucht en ook vanwege de formele houding met betrekking tot procedures. Dit zijn factoren die helpen de basis te vormen van een zich moderniserende Surinaamse samenleving.
Laat ons eerlijk zijn; deze ontwikkeling brengt momenteel diepgaande sociale en culturele veranderingen tot stand in ons geliefd land. Dit vinden wij als het huidige electoraat, heel goed, want het gaat primair om efficiëntie en effectiviteit.
Het stemt ons zeer prettig als je vandaag de dag in een van onze ziekenhuizen binnenstapt. Je waant je in de vertrekhal van een vliegveld, de koffieshop, bloemenzaak met zachte intercom muziek. De Lysollucht van vroeger met een doordringende geur, is nu verdrongen door koffiedamp.
Kortom mijne heren en dames politici en politieke analisten behorende tot de parlementaire oppositionele politieke partijen, de functioneel-rationele organisatie en de thans vergaande arbeidsdeling in onze ziekenhuizen springen direct in het oog. Alles is primair gericht op efficiëntie en effectiviteit. Dat vinden wij als electoraat goed, want het gaat ten slotte om onze gezondheid en om ons welzijn. Wij hebben de medische sector als voorbeeld genomen van de groeiende differentiatie en professionalisering van onze samenleving.
Het Comité voor modernisering wenst als nog alle progressieven die hieraan meewerken als ook De Nationale Assemblee van Suriname te bedanken, voor de technische en zakelijke beschouwing van de wet op de Staats Begroting 2018 en de goedkeuring ervan.
Het is duidelijk en zichtbaar dat de huidige Surinaamse Regering samen met het volk succesvol de geweldige transformatie van een koloniaal geëxploiteerd wingewest met een scheef getrokken sociaal economisch structuur, tot een Sociaal- Economisch sterke “Verzorging / Participatiestaat” zal realiseren.
COMITÉ VOOR MODERNISERING
RESSORT FLORA
E. Castelen

error: Kopiëren mag niet!