Nikkiah Forbes, directeur van het Nationale Hiv/Aids en Infectieziekteprogramma van het ministerie van Gezondheid van de Bahama’s, deed een respectvol maar dringend pleidooi aan regeringen om hun Nationale en Regionale Aids-reactie toe te zeggen en te financieren. Zij stelde dat zonder een dringende strategie om de respons te ondersteunen, gemeenschappen het risico lopen veel kwetsbare groepen achter te laten en de winsten die er zijn geboekt bij het verminderen van hiv-overdracht ongedaan te maken. Dat was onder andere de slotopmerking aan het einde van de zesde bijeenkomst National Aids Programme (NAP) door het Pan-Caribische Partnerschap tegen Hiv en Aids (Pancap) op 14 maart 2018. De vergadering is 2 jaar voor de deadline van 2020 gehouden, waarbij getracht wordt de 90-90-90 doelen rond 2020 te halen. Forbes benadrukte dat deelnemers integratie zagen als een mogelijke oplossing voor het verbeteren van de toegankelijkheid van gezondheidsdiensten en stelde dat het landen zou kunnen helpen om aan de vraag naar meer hiv-gerelateerde behandelingen, zorg en ondersteuningsdiensten te voldoen in het kader van opschaling naar “treat all” gedachte. Treat all omvat het aanbieden van behandeling aan alle mensen die hiv gediagnostiseerd zijn.
“De Caribische landen zijn divers en de integratie zal moeten worden afgestemd op de context van elk land”, zegt Forbes. “Hiv had nooit volledig mogen worden gescheiden van de gezondheidsagenda en synergiën moeten worden bevorderd met seksuele reproductieve gezondheidsdiensten.” Ze verklaarde verder dat integratieopleiding in gezondheidswerkers vereist is ten behoeve van het ‘Treat All’ programma, evenals de zinvolle en duurzame betrokkenheid van maatschappelijke organisaties (CSO’s). Er moet bijvoorbeeld leiderschap en inclusie zijn van mensen met hiv en belangrijke bevolkingsgroepen over de behoefte aan preventie, behandeling en zorg in hun gemeenschappen. Forbes merkte op dat er aandacht moet zijn voor de kwaliteit van de zorg, met stappen om ervoor te zorgen dat leden van belangrijke bevolkingsgroepen toegang hebben tot diensten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid, waaronder hiv- en aidspreventie.
Ze stelde dat de regio om integratie te bereiken, Zuid-Zuid samenwerkingsverbanden zou moeten aangaan en gebruik zou moeten maken van regionale expertise voor het opleiden van hulpverleners in de frontlinie. De integrale rol van maatschappelijke organisaties, CSO’s zijn we niet vergeten, zei ze. “Je moet worden geplaatst en ondersteund in het plannings- en implementatieproces, wat alleen maar het argument versterkt voor de noodzaak van sociale contractering en het kristalliseren hiervan in het beleid. Dit is hoe we de regionale respons zullen ondersteunen.”
Het forum werd op maandag 12 maart geopend met een betoog van de minister van Volksgezondheid van de republiek Trinidad en Tobago, Terrence Deyalsingh, die opmerkte dat in het licht van de verminderde technische en financiële steun van internationale partners, de regio collectief binnenlandse middelen moet mobiliseren, vooral voor de ondersteuning van preventie en de eliminatie van hiv-gerelateerd stigma en discriminatie tussen belangrijke en kwetsbare bevolkingsgroepen.
NK