Begroting 2018 verzekert alleen 15 miljoen
De naam van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) is 25 keren genoemd in de herziene nota van wijziging van de begroting voor het dienstjaar 2018. De begroting is nog niet afgekondigd, maar uitgaande van de herziene nota en mondelinge wijzigingen op 1 maart 2018 in het volkshuis, kan er worden gekeken naar hoe de regering de universiteit zal ‘voeden’.
Huiswerk Adekus
“Vanwege het grote belang van wetenschapsbeoefening ten gunste van de planning, ontwikkeling en het prognosticeren van nationaal sociaal en economisch beleid, zullen stappen genomen worden in de richting van de instelling van een directoraat Wetenschap en Hoger Onderwijs. De Anton de Kom Universiteit van Suriname, maar ook andere instituten voor hoger onderwijs zullen hierdoor de nodige aandacht verdienen en meer betrokken worden bij de ontwikkeling en implementatie van onderwijsbeleid”, dit staat letterlijk in de herziene nota van wijziging (pagina 511). De universiteit heeft veel werk meegekregen. Zij dient naast de externe bijdrage, intern ook nog te werken aan het creëren van voldoende en adequate onderwijsfaciliteiten, invullen van de tekorten in docerend personeel, verhogen van kwaliteit in het onderwijs, voorzien in behoefte studentenhuisvesting, onderwijsaanbod afstemmen op nationale & regionale behoefte, studenteninstroom reguleren op basis van opleidingstype en nationale behoefte en te zorgen voor internationalisering en accreditatie van alle opleidingen op Adekus.
Maar SRD 15 miljoen
Door de overheid (ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur-Minowc) wordt op grond van de door de universiteit ingediende stukken een kwartaalsubsidie toegekend om enigszins tegemoet te komen in de exploitatiekosten. Er werd in eerste instantie een bedrag van SRD 15 miljoen begroot voor het jaar 2018. Op de laatste Dies Natalis van de Adekus in 2017 zei Onderwijsminister Patrick Peneux: “het kost de staat gemiddeld SRD 85 miljoen aan subsidiegelden om de universiteit draaiende te houden”. Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, gaf aan dat zelfs het dubbele daarvan niet genoeg zou zijn om de academische programma’s en projecten uit te voeren. In 2016 was er SRD 151 miljoen begroot. Daarvan is SRD 62 miljoen ontvangen. Voor 2017 werd 142 miljoen begroot, waarvan 85 miljoen is ontvangen. Na kritiek op de SRD 15 miljoen werd in de nota van wijziging van de begroting van 2018 het bedrag opgekrikt naar SRD 85 miljoen (een stijging van bijkans 566%). Vervolgens werd in de herziene nota van wijziging het bedrag weer teruggebracht naar SRD 15 miljoen. Dit, terwijl in dezelfde rij van de toekenning, voor 2019 en 2020 de ramingen respectievelijk SRD 126 miljoen en SRD 139 miljoen zijn.
Post voor algemene doelen
Onderwijsminister ad interim Patrick Pengel gaf op 1 maar 2018 toe dat het bedrag van SRD 15 miljoen niet toereikend zal zijn. Zijn collega Gilmore Hoefdraad voegde hieraan toe dat er wel een tussenweg gevonden is voor de universiteit. Er is een post Algemeen Onvoorzien opgenomen bij Financiën, welke voor algemene doelen zal worden ingezet. Deze post had SRD 18.4 miljoen gekregen. Het is gegroeid naar SRD 169.4 miljoen. De focus van de post was tot 1 maart nog: “opname verschil lonen en salarissen van Adekus (ongeveer SRD 150 miljoen) en welvaartsbevordering”, zei Hoefdraad. Er is dus geen geld voor de universiteit bestemd, maar wel gereserveerd voor een onvoorzien beroep. De discussies ten aanzien van de salarissen van Adekus zijn volgens Hoefdraad nog gaande. Als die inderdaad gedekt worden, zal afhangen van de resultaten van de discussies. Met zekerheid kan de universiteit alleen beroep doen op de SRD 15 miljoen.
Een bron van de krant kon gisteren meedelen dat binnen het managementteam van de universiteit wel wat bezorgdheid is rond de financiën. Menke stelt in gesprek met Dagblad Suriname dat het bestuur van de universiteit nog niet geïnformeerd is. Gevraagd over wat de Adekus precies nodig heef (met de focus op de SRD 85 miljoen waar Peneux over sprak), zegt Menke: “volgens mij is het iets meer, maar ik weet het op dit moment niet”.
Kavish Ganesh