VHP-structuren ontevreden over voorgestelde zittingstermijnregeling

VHP 2Veel structuren van de politieke partij VHP zijn niet tevreden over de voorgestelde zittingstermijnregeling voor politiek-bestuurlijke functies, die de partij wenst door te voeren op het aanstaande partijcongres van 11 maart. Onder andere de ingangsdatum (11 maart 2018) vormt een hinder voor de structuren in de verschillende districten. Enkele leden van de structuren hebben hun misnoegen al geuit tijdens een informatiesessie over de statutenwijzigingen, gehouden op 5 februari in het partijcentrum De Olifant. Na deze sessie is deze voorgestelde wijziging gaan borrelen binnen de structuren. Dit meldt een ingewijde bron van de oranje partij aan Dagblad Suriname. “Waarom moet bijvoorbeeld DNA-lid Mahinder Jogi, die al zijn vierde termijn zit als parlementariër, ondanks de nieuwe regeling toch de kans krijgen om nog 2 termijnen te zitten?’, vraagt de bron zich af. “Want als de termijnregeling op 11 maart ingaat, worden de 4 eerdere termijnen van Jogi als het ware niet meer geteld.”
In dezelfde functie
Wat ook gewijzigd zal worden, is dat de persoon niet meer dan 2 termijnen zitting mag nemen in dezelfde functie. ‘In dezelfde functie’ wordt bijgevoegd. Dus hij mag wel terugkomen in een andere functie, bijvoorbeeld als directeur of minister. “Als we deze wijziging aannemen als partij, wanneer krijgen dan bijvoorbeeld jongeren de kans om door te stromen”, vraagt de bron zich af. Op de informatiesessie gaf de jurist van de VHP aan dat volgens de Wet Algemene Bepalingen, wetten niet met terugwerkende kracht ingevoerd kunnen worden.
Afwijking
Artikel 22 van de statuten van de VHP gaat over de zittingsperiode. Om onder andere een goede doorstroming te hebben, zijn er beperkingen ingevoerd voor wat betreft de zittingstermijnen in politiek-bestuurlijke en partij-bestuurlijke functies. In het Huishoudelijk Reglement (HR) artikel 81 wordt deze regeling verder uitgeplozen. Verder wordt ook een wijziging voorgesteld, dat indien er gemotiveerde verzoeken zijn voor uitzondering op deze regel, het hoofdbestuur dan een besluit kan nemen om af te wijken. Op de infosessie werd door de aanwezige hoofdbestuursleden aangegeven dat zij nuchter denkt over deze regeling en niet lukraak personen die niet presteren, terug zal laten komen op belangrijke posities. De bron vreest dat er door deze regeling vooral jongeren weg zullen trekken uit de partij en hun weg zullen kiezen bij de paarse partij, die deze groep wel weet te accommoderen met hoge functies.
Partijcongres
Op 11 maart aanstaande houdt de VHP een partijcongres. Enkele agendapunten van het congres zijn onder andere het toelaten van Sidik Moertabat tot lid van het hoofdbestuur, goedkeuring van verslagen van 2016 en de wijzigingen van de statuten en huishoudelijk reglement. Verder wil de partij van Chan Santokhi het vormen van kernen vergemakkelijken. Tot nu toe kan je een kern vormen met minimaal 50 leden. Met de wijziging kan een kern al met 25 leden gevormd worden. Ook wil ze uitzonderingen maken dat een kern met personen die buiten zo’n kerngebied woonachtig zijn, gevormd kan worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!