Dagblad Suriname schreef onlangs over het zogenaamde Toeristen- en Burgerinformatiecentrum Atjoni (TIC-Atjoni), dat al sinds het begin van dit jaar niet meer functioneert. De meeste boothouders en burgers in het gebied spreken vaak Nederlands, Saramaccaans en/of Sranantongo. Met de toeristen wordt taal vaak een barrière voor de lokale bewoners. Daarnaast hoort het niet zo te zijn dat toeristen moeten rekenen op informatie van de bewoners van Atjoni om hun pad te kunnen bewandelen. De supervisor van TIC-Atjoni moest ervoor zorgen dat toeristen informatie op maat kregen en in hun taal, vanwege het belang van een aanspreekpunt voor de toeristen. Critici, en zeker touroperators (die dagblad Suriname benaderden), vonden het daarom frappant dat de autoriteiten hierom een dam van stilte hebben opgezet.
In navolging van het artikel verschenen in Dagblad Suriname ‘Toeristencentrum Atjoni gesloten’ reageerde de Stichting Toerisme Suriname (STS) hierop. De stichtingsvoorzitter, Ann Hermelijn, verduidelijkt dat het nimmer in de bedoeling lag om dit informatiepunt te sluiten. Hermelijn stelt voorop dat zij er 100% mee eens is dat er op Atjoni een aanspreekpunt moet komen voor toeristen/bezoekers van het Boven-Suriname gebied. “Als je vreemd bent, kun je verkeerd geïnformeerd worden”, stelt zij. Het gebouw waar het informatiecentrum onder gevestigd was, blijkt van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) te zijn.
RO heeft vorig jaar, toen Jerry A-Kum nog de leiding had over STS, aangegeven dat zij het gebouw terug wil hebben voor eigen activiteiten. Dat moest geschieden op 31 december. De STS-voorzitter benadrukt dat er goed overleg was tussen STS en RO. Indertijd waren er 4 mensen werkzaam in het gebouw. Een medewerker viel al eerder vorig jaar uit. Een tweede persoon is zelf met ontslag vertrokken en 1 vertrok terug naar het ministerie van Onderwijs (als wachter). De interieurverzorgster (4de persoon) werd met ontslag gestuurd, omdat STS haar nergens anders kon inzetten. STS zit momenteel verlegen om financiële middelen. De stichting kan behalve de salarissen van haar personeel, geen andere uitgaven meer doen, in de zin van het zelfstandig uitvoeren van projecten om een aanspreekpunt op Atjoni op te zetten. “Een aanspreekpunt moet ingericht worden en je moet de mensen betalen. Dat kan STS niet. Wij moeten met partners nog kijken hoe zij zaken zullen doen”, aldus Hermelijn.
RO heeft aangegeven mee te willen kijken naar het realiseren van een aanspreekpunt. Vooralsnog moeten de lokale touroperators er zelf invulling aan geven. Aan RO werd gevraagd waarvoor zij het gebouw nu in gebruik heeft. Het antwoord is men ons nog verschuldigd.
Kavish Ganesh