De macro-economische problematiek in Suriname is volgens econoom Stanley Raghoebarsing een klassiek probleem. In een klassiek probleem zijn de macro-economische verhoudingen niet in evenwicht. De verhoudingen zijn te meten aan vijf economische doelstellingen. Er moet economische groei zijn, evenwicht op de begroting, evenwicht op de betalingsbalans, volledige werkgelegenheid en stabiliteit op het prijzenniveau. Raghoebarsing merkt dat er inderdaad gewerkt is aan evenwicht op de betalingsbalans. Economische groei bewerkstelligen blijkt echter een probleem te zijn, vooral vanwege het wegblijven dan de productie. Het begrotingsevenwicht lukt niet. Het totaal van de geraamde overheidsinkomsten voor het dienstjaar 2018 bedraagt SRD 7.181.424.000. De geraamde uitgaven bedragen in totaal SRD 8.623.840.000. Het saldo van de totale ontvangsten en de totale uitgaven presenteert een tekort van SRD 1.442.416.000. Dit tekort is gelijk aan 5,0% van het Bruto Binnenlands Product. Volledige werkgelegenheid is ook een ernstig probleem in het land. Voor 2017 heeft het planbureau ruim 49,156 werklozen in Suriname geprojecteerd. Prijsstabiliteit met een inflatie van ruim 25.1% ten opzichte van 2016 blijkt ook minder prettig te zijn. Dit betekent volgens Raghoebarsing dat allerlei kunstgrepen die de economie moet stimuleren niet zullen werken, zolang deze klassieke verhoudingen niet in orde worden gebracht. Alle andere economische verhalen zijn volgens de econoom wel leuke verhalen, maar deze klassieke verhouding dient op de voorgrond te staan.
Parlementariërs Krishna Mathoera en William Waidoe hebben onlangs via het radioprogramma ABC Aktueel de schijnwerpers gericht op het onderwerp van devaluatie. “Als het zo doorgaat, en er geen andere mogelijkheid is dan geld te lenen om salarissen te betalen, dan is er geen andere optie dan monetair financieren. Hoe gaat men de salarissen betalen? Ik denk dat de regering dat niet lang zal kunnen volhouden”, zei Mathoera. Zij noemde als voorbeeld de periode juli 2017 toen de vakantiegelden uitbetaald moesten worden. Er is bij de RBC bank Euro 10 miljoen geleend tegen een rente van 7%. Er is volgens haar constant bij de lokale banken geleend om salarissen te betalen. “Om de positie van de banken veilig te stellen, denk ik dat zij ook zullen stoppen met voorschieten”, aldus Mathoera. Uiteindelijk voorziet zij de gang naar monetaire financiering. Waidoe zei ook dat hij zeer zeker een devaluatie verwacht als er geen ander beleid wordt gevoerd. “Ik hoop het niet, en het kan nog voorkomen worden wanneer wij echt naar de begroting kijken”, zei de politicus. Hij stelt voor om te knippen in uitgaven op de begroting, die niet gedetailleerd en onnodig voorkomen op de begroting van de regering.
Raghoebarsing praat niet over het begrip devaluatie. Hij ziet de overheid wel graag zo spoedig als mogelijk haar beleid aanpassen. “In de tijd van Hoefdraad bij de Centrale Bank hebben wij gezien dat in plaats van dat hij de verhoudingen in orde bracht, de hele monetaire reserve is gebruikt om de koers met een paar centen bedrukt te houden. Het is niet gelukt. De monetaire reserve is daarmee naar de bliksem gegaan, en de koers is toch naar SRD 7,50 geschoten”, stelt de econoom. Hij ziet een vergelijkbare situatie, vanaf het moment de regering ervoor koos om de situatie in het land middels leningen te verhelpen. “Je moet het niet met leningen, maar met bezuinigingen oplossen. Men praat en doet heel veel. Wat men niet doet is bezuinigen. Men kan het proberen te rekken met leningen, maar zal daarmee het volk op termijn meer pijn toebrengen. Uiteindelijk zal je toch moeten bezuinigen. Je moet door de zure appel heen bijten. Probeer het volk te ontzien en als regering zelf op die zure appel te bijten”, stelt hij. Het probleem zal volgens Raghoebarsing moeten worden opgelost. Dat vergt uiteindelijk oprecht leiderschap, dat niet om het probleem heen danst. En vooral geen leiderschap dat voortdurend de schuld legt bij anderen.
Kavish Ganesh