Abdoel: “Regering, u bent laat met uw maatregelen!”

DNA-vergadering verdaagd naar maandag
Frontfoto
“De verhoging van grondhuur, afstoten van staatseigendommen, rij- en voertuigenbelasting en verdere afbouw van de elektriciteitssubsidie zijn allemaal maatregelen die wij goed met elkaar moeten bespreken. Laat de regering het volk goed uitleggen wat deze maatregelen inhouden. Ook het afstoten van staatseigendommen en het model dat erbij gebruikt zal worden, moeten met elkaar besproken worden. Het moet niet in favour zijn van bepaalde rijken in dit land”, betoogde NDP-parlementariër Amzad Abdoel, voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, vrijdag in de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De politicus heeft kritiek geleverd op het oneindig leenbeleid van de regering en wil concreet weten hoe de verdiencapaciteit zal worden verhoogd. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft aangegeven dat er SRD 400 miljoen aan extra inkomsten zal zijn het komende jaar. Hiervan is SRD 186 miljoen afkomstig uit aanpassen van grondhuurprijzen door Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. SRD 100 miljoen zal verkregen worden uit de verkoop van onroerend goed. De verkoop van aandelen zal SRD 114 miljoen opleveren. Hoewel Abdoel toch ingenomen is met het huiswerk van de regering, vindt hij dat de maatregelen te lang op zich hebben laten wachten. “Regering, u bent laat met uw maatregelen!”, aldus Abdoel over de presentatie van Hoefdraad.
Toelichting nodig voor extra-inkomsten SRD 400 miljoen
NDP-fractieleider Andre Misiekaba zei dat de totale coalitie achter Abdoel staat. Van de regering wordt de nota van wijziging en toelichting verwacht over de extra inkomsten van SRD 350 tot 400 miljoen. Misiekaba zei pas bij een goede uitwerking van de regering hoe het geld binnengehaald zal worden, zijn voorzichtige optimisme zal omslaan in optimisme.
‘Debt managementplan’ nodig
De staatsschuld is nu al 82.5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Deze stijging is volgens hem een sein dat er onvoldoende gewerkt is aan de verhoging van de verdiencapaciteit van het land. “Dat is zeker de discussie die ik gemist heb tijdens de behandeling van de begroting. Zullen wij in de komende jaren wel in staat zijn om de gezondheidszorg, onderwijs en andere basale zaken in stand te houden als wij niet adequaat en effectief werken aan de verhoging van de verdiencapaciteit van het land? Ik wil graag van de minister van Financiën weten of wij een ‘debt managementplan’ hebben. Ook niet ongefundeerd, maar met cijfers onderbouwd.” Abdoel benadrukte dat de ruimte om te lenen volgens de Wet op de Staatsschuld beperkt is, terwijl de voorziening maar 3 jaren mee kan gaan. “Waar gaan wij met dit land naar toe na die 3 jaren? Ik maak mij ernstig zorgen daaromtrent”, aldus Abdoel.
Op korte termijn buitenlandse investeerders nodig
De NDP’er blijft erbij dat het parlement bij deze begrotingsbehandeling gefaald heeft met elkaar te discussiëren wat er gedaan zal worden om ervoor te zorgen dat de verdiencapaciteit van het land toeneemt. “Wij zijn gefaald concreet aan te geven welke sectoren prioriteit zullen genieten en waarbij wij binnen kort termijn gaan investeren. We zijn bij de positieve vooruitzichten vanuit de mijnbouwsector gebleven en van de rijstsector. De regering heeft in de eerste ronde niet kunnen aangeven of er foreign direct investors (fdi) zijn die op korte termijn in dit land willen investeren. Dat is wat wij op dit moment nodig hebben, niets anders!”.
Suriname laat kansen voorbij gaan
Het baart Abdoel vooral zorgen hoe Suriname machteloos moet toezien hoe buurland Guyana gretig gebruik maakt van de kansen ‘die wij in dit land missen’. “Kansen die wij voorbij laten gaan. Potentiele investeerders die hier komen om te investeren, maar dat om een of andere reden niet kunnen doen. Uiteindelijk maken zij dan gebruik van de mogelijkheden die ons buurland aanbiedt.” Een voorbeeld is de luchthaven van Guyana die nu in aanbouw is. “Wij hadden ook de kans”, aldus Abdoel.
Moestadja: er is meer tijd nodig
Hoefdraad was niet aanwezig op de vergadering. De coördinator van de regering, minister Soewarto Moestadja, vroeg om een schorsing, zodat hij kon afstemmen met zijn collega. Hij deelde bij de hervatting van de vergadering mee dat de deskundigen van Financiën nog bezig zijn. Maandag zal het parlement kunnen beschikken over de nota van wijziging en de toelichting. “Er is meer tijd voor nodig dan wij aanvankelijk dachten”, stelde Moestadja. Waarnemend VHP-fractieleider Asis Gajadien vond dat Abdoel in feite weinig nieuwe zaken naar voren heeft gebracht, omdat hijzelf een dag eerder ook soortgelijke kritische noten had geplaatst op de presentatie van Hoefdraad. “Er zijn twijfels of wij inderdaad die wijzigingen in de komende dagen zullen ontvangen”, stelde Gajadien. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat zaterdag beslist wordt wanneer de vergadering precies wordt hervat. Dit kan maandag of dinsdag zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!