De Surinaamsche Bank betreurt de suggestieve negatieve berichten in de (social) media die een onbehaaglijk gevoel bij haar klanten creëren. Dagblad Suriname benaderde de bank om te kijken naar de effecten die de voor haar ‘lastige’ geruchten op haar operaties heeft. DSB heeft weliswaar een verlies geleden in 2016, maar is nu volgens de communicatieafdeling van de bank weer goed op weg de winstgevendheid te verbeteren. Binnenkort wordt het halfjaarverslag uitgebracht welke een winst van SRD 16,3 miljoen laat zien voor de eerste helft van 2017. De vooruitzichten voor 2017 en daarna zijn volgens de bank positief.
De bank spreekt daarom van geluk dat het merendeel van haar klanten beseft dat de situatie bij de bank compleet anders is dan de berichten suggereren. “Slechts een gering aantal klanten heeft op grond van een onzeker gevoel geld opgenomen of overgemaakt naar een andere bank. Wij verwachten dat ook deze klanten over enkele weken wanneer zij tot de conclusie komen dat alle commotie onterecht is, hun geld weer bij ons zullen aanhouden”, zegt Renate Cruden namens de bank.
Ook werd de bank gevraagd als bij mogelijk ongewenste situaties, haar klanten wel verzekerd zijn van het terug ontvangen van al hun gelden. “De liquiditeitspositie van de bank is stevig en de winstgevendheid van de bank verbetert verder. Onze klanten mogen gerust zijn dat hun geld veilig is bij DSB”, aldus de PR-afdeling van de bank. DSB heeft in 2016 verlies geleden. Dit verlies is met name veroorzaakt door een extra reservering voor kredietrisico’s vanwege diverse slechte kredieten. Het bankbedrijf is gezond getuige de gezonde operationele resultaten. Na aftrek van de extra reserveringen voor deze kredietrisico’s sloeg het 2016 resultaat om in een verlies.
Binnen enkele weken wordt het halfjaarverslag uitgebracht. De winst over de eerste helft van 2017 bedraagt SRD 16,3 miljoen. De vooruitzichten voor 2017 en daarna zijn positief. “Onze bank heeft een ruime liquiditeitspositie en kan aan alle verplichtingen aan klanten voldoen. Inmiddels krijgt de bank ook het vertrouwen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Bankiersvereniging, aandeelhouder Assuria en haar eigen vakbond richting haar adres. De Centrale Bank van Suriname en minister van Financiën stonden al sinds het begin naast de bank.”
Hoewel de bank in 2016 fors verlies heeft geleden, is de rendabiliteit van de bank in 2017 aangetrokken. Al zou de bank in 2017 ook verliezen hebben gemaakt, zou de instelling de verliezen volgens de VES kunnen bufferen, tot zij weer geld in kas had. De liquiditeit zit ook goed. DSB heeft reserves opgebouwd. Er is dus genoeg cash in huis. De lange-termijn-verplichtingen kunnen een probleem zijn. De solvabiliteit van de bank is relatief kleiner geworden vanwege de koersontwikkeling. Het is onder de grens van de Centrale Bank. De overheid zou voor het extra kapitaal moeten zorgen. Dat heeft de overheid sinds december vorig jaar toegezegd, maar nog niet gedaan. Indien de overheid haar verplichtingen nakomt, ziet de VES in ieder geval geen reden tot paniek.
Kavish Ganesh