De vraag van velen is: Wat moeten de Javanen bij de aanstaande verkiezingen van 2018 naar 2020 doen bij hun politieke keuze? Hoe gaat de machtverdeling er uit zien? Want het ziet er nu al naar ut dat de Javaanse groep verdeeld is, [Morat Marit ]. In elk geval zijn er nu al 4 groepen of meer zichtbaar. En wel die van Somohardjo, van Soemita, van Waldi Nain, van Oesman Wangsabesarie en misschien ook nog van Soewarto Moestadja en niet te vergeten, die van Sapoen.
In elk geval is het nu al duidelijk: De Javaanse groep is op dit ogenblik inderdaad uit elkaar gespat. Geen van de oude leiders kunnen nu op hun borst slaan om te zeggen dat hij de absolute leider is van de Javanen en dat hij een grote achterban heeft. Ook de huidige PL-leider Somohardjo durft niet meer via zijn eigen radiostation de grote leider uit te hangen. Nog minder durft Sapoen het aan om op een podium te staan en zich als de geweldige leider van de Javanen te profileren. Hij is wel de leider van de pas opgerichte HVB, maar dat lijkt veel meer een aanhangsel te zullen worden van de paarse partij. Met Moestadja en Mike erbij zal het ook weer niet zo een vaart lopen. Je moet namelijk heel duidelijk een Javaanse stempel kunnen drukken om je waar te maken bij het Javaanse electoraat.
Willy Soemita is op dit ogenblik uit het beeld van het politieke schouwspel onder de Javaanse groep geraakt en zo ook de heer Waldi Nain. Uit onderzoek is gebleken dat de Javaanse politieke partijen anno 2017 slechts in naam bestaan; ze zijn in heel kleine delen verdeeld en het lijkt steeds meer op een belangengroep dan op een politiek partij. De groep die zich op dit ogenblik met medewerking van de kleine groepen en enkele belangrijke personen niet omhoog kan werken in de politiek zal het later heel moeilijk krijgen. Ditzelfde geldt voor diegenen die in deze fase slechts vanuit de achtergrond willen werken en zich niet openlijk aan de buitenwereld willen vertonen. Het is nu de tijd om je zelf in de kijkers te werken en een goede beurt te maken. De roep naar een echte Javaanse leider is er, maar wie dient zich aan?
De naam Morat Marit kan voor de groep van Javanen niet anders uitgelegd worden dan van huis te gaan zonder een vooraf goed uitgekiende bestemming. Men weet dus zelf niet waar je uiteindelijk terecht komt. Iedereen zoekt zijn eigen stekkie, een eigen huis en een ieder gaat in de eerste plaats voor zijn / haar eigen belang. Zij die zich hiervoor openstellen zullen te zijner tijd en op een gepaste wijze hun voordeel halen. Velen hebben voor zich reeds bepaald. Zij die spoedig kunnen zorgen voor geld en werk voor de jongeren in de toekomst zullen de grootste oogst binnenhalen. Natuurlijk zijn de grote groep jongeren die nog geen vaste toekomstbeeld hebben de grootste van de groep. Die zijn immers met heel weinig al tevreden en die kunnen makkelijk gemanipuleerd worden. En dat weten de doorwinterde politici ook wel.
Wie de geschiedenis van de Javaanse groep eerlijk en voor een langere tijd volgt en de geschiedenis van hun verblijf in Suriname goed na gaat zal tot de juiste conclusies komen. De grote groep jongeren zullen hun leider moeten volgen want hij kan hen tenminste tot aan de verkiezingen toe, helpen met werk. En na de verkiezingen zullen wij zien hoe het verder zal aflopen. Jammer want in deze tijd wordt er heel veel beloofd.