Roy Boedhoe: “Men had al moeite met tanken”

Roy Boedhoe
Roy Boedhoe
De brandstofprijzen van SOL en Roy Boedhoe Enterprises (RBE) zijn vrijdagmorgen drastisch verhoogd. De prijs van een liter benzine is maar liefst met 54 cent verhoogd naar SRD 6,80, terwijl diesel met 30 cent is gestegen naar SRD 5,78. De prijzen bij GOw2 zijn nog niet aangepast. “Wij zijn ook verrast. Men had al moeite met het tanken en nu moet men nog meer letten op de centjes”, zegt ondernemer Roy Boedhoe aan Dagblad Suriname. Boedhoe voert aan dat de nieuwe prijzen donderdagavond tegen 21.00 uur door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) zijn bekendgemaakt. Als reden voor de verhoging wordt de fluctuerende wereldmarktprijs aangewezen. “Alles hangt af van het moment van de import. Het kan dat de nieuwe lading brandstof wel iets goedkoper kan worden.” De ondernemer benadrukt tot nu toe niets te hebben vernomen over het voornemen van HI&T om een nieuw systeem voor het vaststellen van de brandstofprijs in te voeren. Door middel van overleg zouden oliemaatschappijen en pomphouders op basis van afspraken voor een langere periode een bepaalde prijs kunnen hanteren. Boedhoe, één van de grootste retailers van SOL, is afhankelijk van de importprijs van de oliemaatschappij. “Als er een gesprek tussen SOL en het ministerie is geweest, dan ben ik daarvan niet op de hoogte”, aldus Boedhoe.
Mensen tanken nog steeds SRD 50 of SRD 100
De steeds omhoog gaande prijzen zorgen volgens de ondernemer ervoor dat zijn bedrijf minder omzet heeft. “Het is passen en meten om te kijken hoe je gaat rijden. De mensen tanken nog steeds die SRD 50 of SRD 100, maar krijgen nu minder liters voor hun geld. Dit betekent dat wij ook minder brandstof verkopen”, stelt de ondernemer. Volgens hem let de Surinaamse gemeenschap niet op het aantal liters, maar juist op de prijs. Dit komt volgens Boedhoe waarschijnlijk door het feit dat velen sinds de devaluatie van de Surinaamse munt financieel niet vooruit zijn gegaan. “De komende dagen zullen wij kijken wat er gebeurt met het rij- en tankgedrag”, aldus Boedhoe.
Autobestuurders spugen hun gal
Vanaf donderdagavond deden op social media berichten de ronde dat de brandstofprijzen de lucht in zouden gaan. Het publiek werd vrijdagmorgen geconfronteerd met de harde realiteit. Autobestuurders hebben flink hun gal gespuugd tegenover de krant. “Fa mi musu du now? Alla mung a prijs e kring. Binnenkort moet ik die oude fiets maar weer opknappen”, waren enkele van de opmerkingen. Enkelen stelden zelf dat het nu wel hoog tijd is dat de regering haar biezen pakt, terwijl een ander deel overweegt zijn voertuig te verkopen voor een voertuig dat veel zuiniger is met brandstofverbruik. De vakbeweging, aangestuurd door Ravaksur, heeft de afgelopen periode flink geprotesteerd tegen de verhoging van de brandstoftarieven. Terwijl de actievoerders al enkele maanden hun stem hierover niet hebben laten horen, blijkt dat de prijs verder wordt verhoogd. Eerder stelde HI&T-minister Ferdinand Welzijn al dat de overheid niets kan doen aan de pompprijs. Bronnen verklaarden al dagen eerder dat de prijzen richting de SRD 7 worden verhoogd.
FR

error: Kopiëren mag niet!