Het Nederlands Lyceum Paramaribo, gevestigd aan de Krakalaan te Uitvlugt, heeft voor de tweede keer een heel goed resultaat behaald, met name een slagingspercentage van liefst 92%. Het gaat in deze om de geslaagden voor het Nederlandse VWO, Bart de Kiewit, Jordy Manders en Sjariefa Rosan. Verder nog de geslaagden voor Nederlands Havo, Michael de Klark en Bas Klein. Het Nederlands Lyceum Paramaribo is sedert oktober 2000 een zeer actieve, particuliere school, die opleidingen verzorgd voor het Nederlandse Staatsexamen op 3 niveaus VWO, Havo en VMBO. Directeur Ivonne Manders stelt dat de school elk jaar keihard werkt met de studenten en zij zich daarvoor 100% inzet. “Het is een certificaatgericht onderwijs en er zijn ook studenten die voor examenklassen certificaten gaan halen. We tellen het aantal dat zij kunnen halen en die behaald zijn en zo komen we op 92%.” Het gaat uiteindelijk om 18 studenten, waarvan 1 is weggaan. Op de school worden er overigens niet met te grote groepen gewerkt.
Manders heeft het afgelopen schooljaar als heel positief ervaren. “We hebben samen met de studenten heel hard gewerkt. Er zijn soms studenten die er met de pet naar gooien, maar overigens hebben ze flink hun best gedaan.” Het Nederlands Lyceum valt onder het Nederlands curriculum. Dat betekent onder andere dat de school geïnspecteerd wordt door inspectie van Nederland. Afgelopen januari is die ook naar Suriname afgereisd, waarbij de school een positief rapport verkregen heeft. Men vond het uitzonderlijk dat er onder bepaalde omstandigheden gewerkt wordt. Dit rapport kan bezichtigd worden op hun site.
Voor dit nieuw schooljaar hebben ruim 37 studenten zich ingeschreven. Dan gaat het om een groep, die verdeeld wordt over 6 klassen, verdeeld in 3 niveaus. Over Havo doe je 5 jaar, VWO doe je in 6 en VMBO doe je in 4 jaar. “Als je van de lagere school komt, kan je gelijk op een van deze richtingen komen. Zelfs als je de GLO-toets niet haal, kom je een niveau lager. Wij doen het tweede fase onderwijs. Het Surinaams onderwijs kent nog steeds de mammoetwet dat je 6 vakken doet op Havo en 7 op VWO. Bij ons is het 12 op VWO en 10 op Havo. Het is veel zwaarder. Ook moeten wij het staatsexamen doen, omdat we niet op Nederlands grondgebied zitten. Dat betekent dat de studenten zowel een schriftelijk als een mondeling examen krijgen en geen toets zoals de scholen hier. Echter zijn behaalde diploma’s overal ter wereld erkend. De inschrijvingen voor het nieuw jaar vallen mee, maar de hoge kosten wat betreft het inschrijfgeld houdt heel veel mensen tegen. Als er wat meer leerlingen zouden zijn, kon het schoolgeld enigszins verminderd worden. De kosten bedragen vooralsnog ongeveer Euro 400 per maand. Dat betaal je 10 maanden lang. “Voor het nieuwe schooljaar gaat de leiding zeker voor de 100% en zal zij zich wederom hard inzetten dit te bewerkstelligen”, aldus directrice Ivonne Manders.