Huize Margriet houdt bigisma dey

1Huize Margriet heeft  bigi sma dey georganiseerd1Op de bigisma dey, georganiseerd door Huize Prinses Magriet, ging het niet alleen om de inwoners van Huize Margriet zelf, maar tevens 5 andere instellingen. “We hebben gemeend om onder de paraplu van de Vereniging voor Particulieren en Sociale Instellingen (VPSI) deze dag te organiseren”, zegt directeur Lelitia Wasberg. De dag begon een dankdienst, waarna er diverse optredens waren, onder andere van de militaire combo. De mensen konden genieten van een warme maaltijd, waarbij er is gekozen voor alle Surinaamse soepen, te weten gritbana soep en snesi taya soep. “Verder hebben de senioren burgers geparticipeerd aan een speurtocht, waar zij een prijs konden winnen. We hebben geprobeerd een actieve dag van te maken.”
Het is de tweede keer dat er een bigisma dey is georganiseerd. Dit is na 4 jaar weer georganiseerd. “Voorheen gingen we naar Parapar Ressort, dat aan ons werd aangeboden. Voor dit jaar hebben we besloten het hier te doen. Ten opzichte van 4 jaar geleden merk je een heel groot verschil qua organisatie”, stelt de directeur. “Vier jaar geleden hadden we heel veel sponsors en konden de mensen alles gratis krijgen. Dit jaar waren we verplicht de mensen SRD 10 te vragen als bijdrage.” Toch was de directeur blij gestemd over het verloop van de dag, omdat op het laatste moment wel enkele sponsoren naar voren kwamen, die twee dagen van tevoren zaken, zoals water, blikken met bojo, cake en Rima stroop hebben gedoneerd. Dat kwam van particulieren, mensen die iemand van hen hebben gehad die verbleef in Huize Margriet.
Huize Margriet is een instelling die geen subsidie van de regering krijgt, omdat zij een particuliere instelling is. De kosten worden grotendeels gehaald uit de huren die de mensen betalen. Er zijn verschillende prijzen, omdat er een zorgafdeling is waar de mensen 24 uur per dag zorg genieten. Hier is de prijs SRD 2.500 per maand. Er zijn zelfstandig wonenden, waar een appartementje SRD 880 kost inclusief een voorschot ten aanzien van elektriciteit en water. Daarna heb je de woningen voor echtparen waar de mensen kunnen samenwonen, die een prijskaartje draagt van ongeveer SRD 1350. Elke dag wordt alles duurder. Het tehuis heeft vorig jaar zelfs de huur moeten verhogen. “Het zal in januari 2018 weer omhoog moeten gaan, omdat het elke dag wikken en wegen is”, stelt de directeur. Momenteel heeft het tehuis een kleine zorgafdeling, waar ongeveer 60 mensen liggen. Daarnaast biedt men een pakket aan, waarbij mensen die thuiszorg nodig hebben ook verzorgd worden. “Zo proberen we de tekorten in te dammen. Er worden ook heel weinig donaties gegeven. Iedereen geeft aan in een precaire situatie te zitten, maar we doen ons best toch te blijven vragen. Donateurs kunnen altijd bellen met Huize Margriet, we staan in de gids. Wat gedoneerd kan worden, is vooral groente en vlees.”

error: Kopiëren mag niet!