Angelic del Castilho: “Accu regering loopt leeg”

De jaarrede handelend over het te voeren beleid voor 2018 werd vrijdag tezamen met de begroting formeel en officieel ingediend bij De Nationale Assemblee. De voorzitter van de politieke partij Democratisch Alternatief 91 (DA’91) Angelic del Castilho stelt heel ironisch dat de begroting gelezen werd door de vicepresident Ashwin Adhin, die het zelf een ‘fictief raamwerk” noemde. Met andere woorden zei hij dat de begroting niet correspondeert met de werkelijkheid. “Vrienden, de accu van de regering Bouterse loopt langzaam maar zeker leeg en opladen kan niet meer.”
“In de afgelopen jaren moesten wij steeds aanhoren dat de oorzaak van de penarie waarin wij zijn beland een ‘income shock’ is met andere woorden lag het aan de lage wereldmarktprijzen voor olie en goud. Echter zien wij het goed praten van onder andere de eigen politiek en het economisch falend beleid weer terug in de begroting die net is ingediend”, zegt del Castilho. Volgens Del Castilho blijken de vele programma’s die met veel ‘lawaai’ aan de Surinaamse gemeenschap werden gepresenteerd in het ‘Herstel- en Stabilisatieprogramma’ een overduidelijke misleiding te zijn geweest van het volk en het IMF. De ware bedoeling ervan was een financiële overbrugging van USD 478 miljoen los te krijgen van het IMF, waarvan een eerste tranche van USD 81 miljoen werd overgemaakt. “Nu horen we niets vanuit IMF, echter waren de consequenties duidelijk zichtbaar. In hoog tempo moesten schulden gemaakt worden bij internationale financieringsinstituten tegen hoge rentes om de leeggeroofde staatskas aan te vullen. De staatsschuld is sinds het aantreden van deze regering verdrievoudigd.” De politicus stelt verder dat de ontwikkeling van de staatsschuld het volk genoeg reden moet geven om de regering Bouterse af te wijzen en de politieke rekening te presenteren bij de komende verkiezing. “Deze regering heeft ons allen verplicht om ruim SRD 1.3 miljard per jaar af te lossen. Alle gemaakte schulden door deze regering vormen de erfenis van armoede voor de komende generaties. Dat is de nalatenschap van twee kabinetten Bouterse.”
Onderwijs wordt door deze regering niet serieus genomen
“De slagingspercentages van de verschillende niveaus van ons onderwijs zijn triest. Bij het lager onderwijs staan zij sinds jaar en dag rond de 53% en als één jaar het met 1% omhoog gaat rekent de huidige minister dat als een super succes. Met veel bravoure stelt de minister van Onderwijs dat wij “bogo bogo” onderwijskader hebben en daarmee poogt hij het onderwijsprobleem te bagatelliseren”, zegt Del Castilho. Het onderwijs dient naar het inzicht van DA’91 niet ad hoc te worden verbeterd, maar integraal. Er zijn genoeg plannen reeds geformuleerd waar de hele sector het over eens is, zoals het Surinaams Educatief Plan en het Sectorplan Onderwijs. Het ligt aan het onvermogen van de regering om uitvoering te geven aan de plannen. De regering beseft te weinig dat kinderen centraal staan bij duurzame ontwikkeling. Vanwege slechte gezondheid, ondervoeding en slechte leeromgevingen worden kinderen hun leercapaciteiten slecht ontwikkeld, waardoor zij hun volle potentieel niet bereiken. “De effecten hiervan reiken veel verder dan het individuele leven van het kind zelf, ze beïnvloeden gezinnen, gemeenschappen en de ontwikkeling van het land.”
Toekomstige verhogingen zorgen zorgwekkender situaties
Nog zorgwekkender volgens de politicus is het feit dat dankzij de beleidskeuzes van de huidige regering het alleen nog moeilijker voor gezinnen zal worden. Het begon allemaal met de verhoging van de elektriciteitstarieven, toen de benzineprijs, brood, melk en bustransport. “De begrotingen 2018 vertellen ons cijfermatig dat wij nog meer zullen neertellen bij oprichting van NV’s, stichtingen, coöperatieve verenigingen, water, elektra en gas. Verder kijken we tegen het populistisch sociaal contract aan, met name de basiszorgverzekering die steeds minder inhoud biedt aan de verzekerden. Steeds vaker moeten medicatie en medische kosten uit eigen zak betaald worden. Operaties kunnen niet verricht worden en steeds meer aandoeningen kunnen niet adequaat behandeld worden. Zelfs onze baby’s kunnen niet gevaccineerd worden.” Vandaar dat DA’91 een hard en stevig standpunt inneemt met betrekking tot corruptiebestrijding en verantwoordingsplicht van functionarissen in publieke dienst en in het bijzonder politici die gemandateerd zijn door het volk om omzichtig om te gaan met staatseigendommen.

error: Kopiëren mag niet!