Mathoera: “12.000 kilo drugs in anderhalf jaar onderschept”

1MathoeraMathoera “12.000 kilo drugs in anderhalf jaar onderschept”Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt het een schande dat waarnemend president Ashwin Adhin niets over de aanpak van drugscriminaliteit in zijn jaarrede heeft aangehaald. “Duizenden kilo’s drugs die het land binnenkomen, ik heb de regering geen woord daarover horen reppen. De teller van onderschepte drugs in Suriname gevonden of in schepen afkomstig uit Suriname gepakt, ligt in anderhalf jaar tijd al op 12.000 kilogram”, zegt Mathoera aan Dagblad Suriname. De parlementariër vindt dat het drugsprobleem in Suriname gigantische vormen aanneemt, terwijl niemand hierover een woord rept. De ex-politiecommissaris voert aan dat de regering ook niets heeft aangegeven over de aanpak van andere vormen van georganiseerde misdaad, zoals mensenhandel en money laundering. Dit zijn zaken die volgens haar ook veel meer aanpak en beleid nodig hebben. Mathoera beschrijft de jaarrede als een samenraapsel van goede en slechte ideeën, terwijl deze niet afgestemd is op het Herstel- en Stabilisatieplan en het Ontwikkelingsplan 2017-2021. “Ook droombeelden die niet afgestemd zijn op de realiteit waarop Suriname op dit moment is. Er zijn ook geen middelen om deze plannen uit te voeren. Het is overigens een heel zwak team. De vicepresident straalt geen gezag uit en heeft geen controle over zijn team. De enige die een beetje controle had, is de president. Door zijn ziekte is zijn team een beetje stuurloos”, aldus Mathoera.
Vaar- en luchtpatrouilles hebben drugscriminaliteit niet kunnen terugdringen
Het Nationaal Leger zal ook voortgaan de politie te ondersteunen met het terugdringen van de illegale en criminele activiteiten, zoals goudsmokkel, wapenhandel en de exploitatie van en handel in mensen. Ook zullen vaarpatrouilles en luchtpatrouilles ter verhoging van de nationale veiligheid, uitgevoerd worden. “De helikopters waren er al, maar zij hebben niet kunnen voorkomen dat de duizenden kilo’s drugs het land binnenkomen. Ook de nieuwe kustwachtschepen, waarvoor Suriname miljoenen heeft betaald, heeft in de afgelopen periode niet ervoor kunnen zorgen dat die drugs buiten Suriname bleef. Ik kijk uit of dat nu wel zal gebeuren”, aldus Mathoera.
CMK werk nu in half afgebouwde ruimte
Het camerabeveiligingsproject ‘Safe City’ is volgens de politica een project dat dateert uit de Nieuw Front-regering. Nu heeft China volgens haar enkele jaren terug een bedrag hiervoor beschikbaar gesteld. “De regering is heel slecht geïnformeerd. Ze weet niet eens waarover zij praat. Toen ik nog bij de politie zat, waren wij al ermee bezig. In dat kader zou de Centrale Meldkamer van de politie verbouwd en vernieuwd worden. Het project werd door het ministerie van Openbare Werken gegund aan een aannemer en de CMK werd afgebroken. Uiteindelijk werd het project gestopt, omdat er geen geld meer was. Als er geen geld is om het project dat toen gestart was af te ronden, hoe gaat men dan een nieuw project uitvoeren? Dit project heeft gestaan op de begroting van 2015, 2016, 2017 en nu weer 2018 en nog steeds is er niets uitgevoerd”, stelt Mathoera. Volgens de politica is de aannemer tot heden niet uitbetaald voor zijn geleverde diensten, terwijl personeelsleden van de politie nu in een half afgebouwde meldkamerruimte moeten werken.
Berovingen, overvallen en inbraken kun je niet met preventie aanpakken
De ex-politiecommissaris benadrukt wel blij te zijn dat de regering voornemens is te investeren in preventie van criminaliteit, maar teleurgesteld is over de aanpak van criminaliteit. “In de hele presentatie heb ik gemist hoe hij de berovingen en overvallen gaat aanpakken. Dat kan je niet met preventie aanpakken, maar gerichter met daden. Het zijn criminele groepen die je goed in de gaten moet houden en ontmantelen. De samenleving heeft op dit moment het meest te lijden van overvallen, berovingen en inbraken”, stelt zij.
Geen woord over slachtofferzorg en verkeersveiligheid
Ook is er volgens de VHP’er helemaal niets aangehaald over slachtofferzorg en verkeersveiligheid. “Terwijl mensen elke dag slachtoffer gemaakt worden en duizenden SRD’s aan schade lijden, hoor ik die regering op geen enkele manier zeggen hoe zij die slachtoffers tegemoet gaat komen. Er is ook helemaal niets gezegd over de verkeersveiligheid, terwijl wij elke dag verkeersdoden zien”, aldus Mathoera.
FR

error: Kopiëren mag niet!