Waarnemend president Adhin: “Resultaten overtreffen stoutste verwachtingen”

IMG_0027De recente goudvondsten door multinational Iamgold en de bevestiging van enorme oliereserves in het Suriname-Guyana bekken overtreffen volgens waarnemend president Ashwin Adhin de stoutste verwachtingen. Het waarnemend staatshoofd heeft vrijdag in zijn jaarrede een positief beeld geschetst over de toekomst van Suriname. Het Guyana-Suriname bekken, het tweede meest prospectieve offshore olie-bekken in de wereld, kwam volgens Adhin internationaal in de spotlight te staan door een publicatie van de Amerikaanse Geologische Dienst. Het blijkt dat het hier gaat om 13,6 miljard barrels olie aan voorraden diep in zee. Bovendien wordt geschat dat er 32 triljoen kubieke meter aan gasvoorraden is. “Het zwarte goud ligt al in de belangstelling van de internationale zakenwereld en men volgt het geheel in ons land met argusogen, wachtende op de eerste olievondsten. Alles wijst erop dat het Suriname-Guyana bekken de volgende trekpleister zal zijn voor het exploiteren van offshore olie”, benadrukte Adhin. Iamgold heeft bij exploratie van zijn Saramacca concessie een goudreserve van 44.000 kg ontdekt. Bij een prijs van USD 1.500 per troy ounce heeft die reserve een waarde van 2 tot 3 miljard USD. Suriname participeert voor 30% in dit project. Adhin wijst erop dat Iamgold met de nieuwe vondsten tot 2030 kan produceren tegen lagere kosten, wat betekent dat het bedrijf meer winsten kan maken.
Totale royalty afdrachten Newmont en Iamgold in 2018 gesteld op SRD 390 miljoen
Voor het dienstjaar 2018 worden de totale royalty-afdrachten van Newmont en Iamgold thans geprojecteerd op ongeveer SRD 390 miljoen op basis van de huidige goudprijs van USD 1300 per troy ounce. De afdrachten van Iamgold zijn geprojecteerd op 18 miljoen USD en die van Newmont op USD 34 miljoen. Waarnemend president Adhin zei dat het een goede en grote stap van Suriname was om aandelen te kopen in internationale bedrijven die onze natuurlijke hulpbronnen exploiteren. “We moeten doorgaan om meer te participeren in deze bedrijven.”
Grassalco krijgt meer mogelijkheden
Het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco krijgt volgens de waarnemend president in het dienstjaar 2018 meer mogelijkheden aangeboden om haar activiteiten uit te breiden. Grassalco zal in deze nieuwe aanpak een sleutelrol vervullen in de exploratie en de exploitatie door toekomstige multinationals, die in Suriname in de bauxietindustrie zullen investeren. In 2018 zal de steenslagproductie verhoogd worden tot 250.000 kubieke meter. Grassalco gebruikt tot nu toe steenslag voor infrastructurele werken op de lokale markt. In het dienstjaar 2018 zal zij de focus meer richten op export hiervan naar landen in de regio. In dit dienstjaar blijft Grassalco doorgaan met activiteiten op het gebied van exploratie en/of exploitatie van goud, natuursteen, zand, kaolien en bauxiet.
Opzet Delfstoffeninstituut
Er zal volgens Adhin in het dienstjaar 2018 een Nationaal Delfstoffeninstituut worden opgezet, waarin de huidige Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD), de Commissie Ordening Goud Sector (OGS) en het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) zullen opgaan. De bedoeling is dat alle in Suriname voorkomende mineralen en delfstoffen centraal door dit instituut zullen worden beheerd. Voor de klein goudmijnbouw zullen de inspanningen erop gericht blijven om de activiteiten van deze sub-sector binnen het formele circuit te brengen. Maatregelen uit 2017 hadden volgens Adhin vooral betrekking op herregistratie binnen de kleine mijnbouw, maar waren ook bedoeld om inkomstengenerering uit deze groep te vergroten. Bovendien zal het beleid nog steeds erop gericht blijven het gebruik van kwik bij de goudwinning volledig uit te bannen door voort te gaan met de introductie en het gebruik van milieuvriendelijke apparatuur en winningsmethoden.
Paranam Industriepark
Een belangrijk project dat moet leiden tot diversificatie van de economie, verhoging van productie en export, is volgens Adhin het Paranam Industriepark.
Indiening toerismewetten
De toerismesector is volgens Adhin ook een veelbelovende groeisector. Hoewel hij heel kort hierop is ingegaan, gaf hij aan dat in dit dienstjaar een aantal wetsproducten in het parlement zal worden ingediend. Het gaat hier om de Toerisme Raamwet en de Wet Instelling tot de Toerisme Autoriteit. Ook zullen de uitvoeringsbesluiten in concept gereedgemaakt worden om snel hun weg te vinden naar het parlement.
Ter plaatste maken van identiteitskaarten op alle CBB-kantoren
De landelijke spreiding van CBB-kantoren zal voortgezet worden. Op al deze bureaus zullen nagenoeg alle burger administratieve diensten mogelijk gemaakt worden. Een belangrijke operatie die in het dienstjaar 2018 zal worden uitgevoerd, is het ter plaatse aanmaken van identiteitskaarten, in zowel de kustvlakte als in het binnenland, voor alle burgers die daarvoor in aanmerking komen.
Opvoering lucht- en vaarpatrouilles
Ook de criminaliteitstaanpak en bestrijding krijgen extra aandacht in 2018. Met betrekking tot het uitvoeren van zijn bijzondere taken zal het Nationaal Leger bijstand verlenen aan het Korps Politie Suriname. Het Nationaal Leger zal ook voortgaan de politie te ondersteunen met het terugdringen van de illegale en criminele activiteiten, zoals goudsmokkel, wapenhandel en de exploitatie van en handel in mensen. Ook zullen vaarpatrouilles en luchtpatrouilles ter verhoging van de nationale veiligheid uitgevoerd worden.
Project Safe City
Ter handhaving van de veiligheid in Suriname zal een start worden gemaakt met het project Safe City. De diensten hieraan gekoppeld zijn onder andere een video-surveillance-systeem, inhoudende een camerasysteem om veiligheidssurveillance uit te kunnen voeren, het opzetten van een monitoringsfaciliteit van waaruit centraal alarmgesprekken behandeld zullen worden en daaraan gekoppeld uitrukinstructies zullen plaatsvinden. Bij de garantie van veiligheid ligt het accent van het beleid op preventie.
Sportfonds
Parastatale bedrijven zullen bijdrage leveren aan op te richten ‘Sportfonds Topsport in Suriname’
Naast de algemene aandacht voor de sport zal de regering bijzondere beleidsaandacht besteden aan de topsport in Suriname. “Waar ik vooral het accent op leg in deze is de financiering van de topsport in Suriname, met de opmerking dat de financiering van het op te richten ‘Sportfonds voor Topsport in Suriname’ een onderdeel is van het algemeen regeringsbeleid. De regering heeft het voornemen ten behoeve van de financiering van topsport, door parastatale bedrijven een bijdrage te doen geven aan het op te richten ‘Sportfonds Topsport in Suriname’”, aldus Adhin.
Binnen 12 maanden state of art nierdialysecentrum
Om de problemen met betrekking tot nierdialyse fundamenteel en structureel op te lossen, zal het SZF als werkarm van de regering, de acties ondernemen. Het gaat om het meer aandacht besteden aan gezonde levensstijl en preventie van nierziekten en de samenwerking met gerenommeerde buitenlandse instituten om binnen 12 maanden een state of art dialysecentrum met regionale satellieten op te zetten.
Indiening 4 waterwetten; veiligstellen drinkwater
Het beleid van de regering is volgens Adhin steeds op gericht geweest om, in het belang van een gezonde ontwikkeling van de gemeenschap, de beschikbaarheid van goed, gezond en betaalbaar drinkwater veilig te stellen. Hiertoe zullen in 2018 nieuwe bronnen worden aangeboord en zal het waterleidingnet verder worden uitgebreid. In de komende maanden zal de regering nog de ontwerpwetten Toezicht Drinkwaterkwaliteit, Grondwaterbeschermingsgebieden, Waterautoriteit Suriname en de Grondwaterwet in De Nationale Assemblee indienen.
Goed dat Suriname niet verder in zee is gegaan met IMF
Het ergste is volgens Adhin voorbij. “De positieve signalen tekenen zich nu reeds af. Wij zijn door een diep dal gegaan, met een economische contractie van 10% en een hoge inflatie. In 2016 werd niet langer met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zee gegaan vanwege fundamentele verschillen over de aanpak van de crisis en de energietarieven. Velen dachten dat zonder het IMF wij het niet zouden redden. Ook was er onbegrip voor het lenen van geld bij andere multilaterale instellingen en bij onze bilaterale externe partners. Echter was er voor de regering geen andere keus. Een terugblik leert ons dat het goed is geweest dat de regering niet alles wat het IMF voorstelde onverkort in de praktijk heeft gebracht”, aldus Adhin.
FR

error: Kopiëren mag niet!