“Ons nationaal toeristisch product is helder en duidelijk: natuur en cultuur.” Zo accentueert toerismedeskundige Martin Panday het toerismeproduct van Suriname. Ann Hermelijn, voorzitter van de Stichting Toerisme Suriname (STS) gaf in een eerder gesprek met Dagblad Suriname dat Suriname een noodzaak heeft: “Het definiëren wat hét Surinaams toeristisch product is”. Volgens haar moet dit punt nog worden bereikt.
Panday kan zich terugvinden in het nadenken over het toerismeproduct, echter, is hij concreet van oordeel dat het toerismeproduct duidelijk is. Het moet gewoon ontwikkeld worden.
“Hebben wij wel enig idee wat toerisme allemaal inhoudt?” vraagt hij zichzelf af.
Panday verwijst naar de Visitor Exit Survey 2016-2017 gehouden door de STS en het Algemeen Bureau voor Statistieken. Daar namen 5.531 reizigers aan deel. De survey begon op 19 december 2016 en eindigde op 31 januari 2017. In de exit survey werd geconcludeerd dat ruim 40% van de 5.531 reizigers op vakantie kwam naar Suriname. Een ander ruim 40% gaf aan op familiebezoek het land in te zijn gekomen. “Al die Surinamers die in Nederland wonen en in Suriname op ‘vakantie’ komen, komen eigenlijk op familiebezoek. Wat zij echter keurig op hun formuliertje invullen is dat zij op vakantie komen”, stelt Panday, Hij haalt dit aan om de nadruk te leggen op het besef over waar Suriname mee bezig is. “Ik denk dat wij te snel van stapel lopen en denken dat wij een ‘walhalla’ zijn voor toeristen. Wij zijn echter een dure bestemming”, stelt Panday.
De toerist is volgens de toerismeman totaal niet geïnteresseerd in de moskee naast een synagoge of in het lekker eten van Suriname. “Wij denken dat wij met een paar ressorts die wij hebben, een ‘supernatuurbestemming’ zijn, maar dat zijn wij niet. Als je kijkt naar wat andere landen doen met hun natuur, staan wij eigenlijk nergens”, meent hij.
Suriname heeft weinig accommodatiecapaciteit. Indien Suriname de grote toerismemarkt wil bewandelen, moet het land voldoende kamercapaciteit hebben in zijn product (de jungle). Dan krijg het land ook een concurrentiemechanisme dat niet duur wordt.
Panday verwijst naar uitspraken van Robbi Lachmising, directeur Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), die aangaf dat elk recreatieoord over minimaal 100 lodges zou moeten beschikken. Lachmising zegt dit op grond van de samenwerking die de SLM is aangegaan met reisorganisatie TUI. TUI heeft Suriname nu in de pilotfase. De organisatie heeft genoeg plannen in petto met Suriname. De overeenkomst tussen beide partijen is getekend tot 31 maart 2018. Na deze periode komt er een evaluatiemoment om uiteindelijk te bepalen als de samenwerking wordt voortgezet of niet. “Indien Suriname op korte termijn niet ervoor zorgt dat het land voldoende kamercapaciteit in de jungle creëert, ben ik persoonlijk bang, dat TUI de stekker eruit trekt. Wij zitten eindeloos te vergaderen en de ene na de andere organisatie op te richten, maar concreet komt er niets uit. Wij maken in Suriname een fout door te denken dat familietoerisme echte toerisme is. Het echte toerisme draait om de jungle. Daar alleen zul je mee kunnen scoren”, legt Panday uit.
Kavish Ganesh