Curtis Hofwijks: “Deze president houdt mensen juist arm”

1Curtis Hofwijks“De huidige regering bestrijdt geen armoede, maar houdt het juist in stand. Deze president houdt mensen juist arm. Zo worden ze juist afhankelijk van hem”. Zo reageert actievoerder Curtis Hofwijks, trekker van de protestgroep ‘We zijn Moe’, over het voornemen van de regering om ook in het komend dienstjaar prioriteit te geven aan armoedebestrijding. De raming voor het dienstjaar 2018 is gesteld op SRD 53.327.000. Dit is opgenomen in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie stelt dat op basis van de doelstellingen het beleid erop gericht is de nodige maatregelen en voorzieningen te treffen opdat de bestaanszekerheid en de sociale bescherming effectief gewaarborgd worden. Hofwijks voert aan dat armoedebestrijding een duurzaam karakter moet zijn waar armoede binnen een bepaald gestelde periode moet zijn uitgeroeid. Hij ziet de stap van president Desi Bouterse als een verkapte vorm van propaganda om populariteit te winnen. “Als de president sinds 2010 aangeeft armoede te willen uitroeien, dan kunnen wij de lijn doortrekken. Als je van arme mensen houdt, zou je juist ervoor zorgen dat ze niet arm blijven. Het is jammer dat het geld niet wordt uitgetrokken om duurzame arbeidsplaatsen te creëren of om mensen zelfstandig te maken. Dat is de modus operandi van deze mannen. Wij hoeven ook niets anders te verwachten”, aldus de We zijn Moe-trekker.
‘Surinamers weten niet wat honger is’
“Surinamers weten niet wat honger is, maar wij pienaren wel degelijk”, stelt Hofwijks. Volgens de actievoerder moet bij armoede niet alleen verwezen worden naar het gebrek aan eten en drinken, maar ook de toegang naar basisbehoeftes als goed onderwijs, volksgezondheid en internet. “Bij volksgezondheid worden beschikbare medicijnen op de klapper steeds minder en ziekenhuizen luiden te vaak het noodalarm”, aldus Hofwijks. Hij vindt dat de regering armoede ook beter moet uitleggen.
Verbetering en uitbreiding bestaande pakket van collectieve voorzieningen
Verbetering en uitbreiding van het bestaande pakket van collectieve voorzieningen hebben in deze beleidsperiode ook hoge prioriteit. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is voornemens de uitbetaling van de schoolmateriaalkosten te doen plaatsvinden aan de verschillende scholen in alle districten ten behoeve van sociaal zwakkeren over het schooljaar 2017/2018. Bij verbetering wordt gedacht aan maatregelen en activiteiten waardoor de effectiviteit van de voorzieningen wordt vergroot. Deze activiteiten dienen ook te leiden tot verhoging van de efficiëntie bij de realisatie van de voorziening.
FR

error: Kopiëren mag niet!