Jogi over schoolpakketten: ‘Dat heel ding is paars gekleurd’

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat er een zekere mate van corruptiegevoeligheid heerst rondom het verstrekken van bijkans 30.000 schoolpakketten door het ministerie van Sport- en Jeugdzaken aan glo- en voj-schoolgaanden. Deze schoolpakketten zijn dit jaar onder andere voorzien van een schooltas, schriften, schrijfgerei en 2 schooluniformhemden. Hiermee probeert de regering verlichting te brengen voor de ouders bij de aanschaf van schoolspullen voor het nieuwe schooljaar. “De vorige keer was er kritiek op de wijze waarop de pakketten waren aangekocht, hoe de selectie is gehouden en hoe die zijn verdeeld. Toen is ex-minister Faizel Abdoelgafoer ook de laan uitgestuurd. Dat is niet zomaar gebeurd. Abdoelgafoer benadrukte toen al in het parlement dat hij er niets aan kon doen als mensen belast met de registratie en organisatie, NDP’ers zijn. Abdoelgafoer heeft toen al bevestigd dat dat heel ding paars gekleurd is. Ik weet dat een aantal van deze pakketten ook op straat gaan belanden, waarna zij door derden verder verkocht zullen worden. Hetzelfde is ook gebeurd met de voedselpakketten”, stelt de parlementariër. Het feit dat iemand als Abdoelgafoer, die tijdens de formatie van de regering ook naast de president zat, is bedankt, betekent volgens Jogi dat er iets ingrijpends gebeurd zal zijn. Hij hoopt niet dat de huidige minister van Sport & Jeugdzaken, Joan Dogojo, hetzelfde lot te wachten staat.
Is er een openbare aanbesteding gehouden?
In tegenstelling tot het vorig jaar zijn er dit jaar geen partners uit de private sector geïdentificeerd om via het ministerie een bijdrage te leveren aan deze activiteit. Hierdoor verstrekt het ministerie slechts de schoolpakketten, die uit haar begroting konden worden gefinancierd. “Het gaat om staatsmiddelen, dus de transparantie moet er zijn. Is er een openbare aanbesteding gehouden en hoe staat het met de kwaliteit van de producten? Wij weten dat deze regering in het verleden vaker inferieure producten heeft laten binnenhalen om bepaalde partijvrienden zodoende duurder te accommoderen met een njang”, stelt de VHP’er. Volgens de parlementariër is het ook belangrijk na te gaan hoe het ministerie aan het aantal van 30.000 schoolgaanden is gekomen. Het gaat volgens hem om staatsmiddelen, dus de pakketten moeten ‘kleurloos’ worden verdeeld.
Staatsbedrijven worden gebruikt om doelen NDP te realiseren
Een andere opvallende zaak volgens de volksvertegenwoordiger is dat staatsbedrijven in de afgelopen periode ook zijn gebruikt om ‘doelen te realiseren voor de NDP’. “Parastatalen worden gebruikt om mensen te begunstigen. Bij de verkiezingen van 2015 heeft Staatsolie middelen geschonken aan de regering, waarmee men kunstgrasvelden heeft aangelegd. Nu heeft Grassalco 1500 pakketten gefinancierd voor leerlingen van het glo– en voj– onderwijs in Brokopondo. Ook schoolkinderen uit Coronie hebben een schoolpakket ontvangen van NV Havenbeheer. Telesur en de Surinaamse Postspaarbank doen enorme schenkingen. Al deze instellingen worden gebruikt om de NDP te accommoderen”, stelt Jogi. Volgens hem opereren deze staatsarmen van de regering op een niveau waar politiek zich behoorlijk inmengt, terwijl een heleboel van hen zelf met financiële problemen kampen.
‘Men koopt loyaliteit jongeren’
Jogi benadrukt dat de NDP deze 30.000 schoolgaanden zeker op een politieke lijst zal bijhouden, waarna bij de eerstvolgende algemene vrije en geheime verkiezingen aangeklopt zal worden voor stem. “Wanneer je deze jongeren 5 jaren lang pakketten hebt gegeven, gaat men het vijfde jaar bij deze mensen aankloppen en zeggen: ‘luister, nu wil ik een stem van je hebben’. 1500 stemmen in Brokopondo levert al gauw die ene zetel voor de NDP op. Men koopt de loyaliteit van de jongeren. Deze regering maakt zich niet druk om de jongeren. Zolang zij maar een paar stemmen kunnen krijgen, is het hoera”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!