Schooljaar 2017/2018 staat in teken van kwaliteitsverbetering

1 Schooljaar 2017-2018 staat in het  teken van kwaliteitsverbeteringDe onderwijsminister, Robert Peneux, heeft dinsdag tijdens een persconferentie de geruchten die allemaal de ronde doen binnen het onderwijs, recht getrokken. Hij heeft daarbij de maatregelen welke het onderwijsministerie daadwerkelijk zal nemen in het komend schooljaar uiteengezet. Eric Banel (voorzitter van de presidentiële commissie), Eddy Jozefzoon (lid van de presidentiële commissie tevens raadsadviseur van de president) en Muriël Hoepel (waarnemend directeur van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) waren eveneens aanwezig tijdens de persconferentie.
Afschaffing fictieve lesuren
De practicumuren, stagebegeleidingsuren, verificatiecommissie-uren en de les- en fictieve uren voor de secretaris van de Examencommissie worden afgeschaft in het komend schooljaar. Er is sprake van fictieve lesuren wanneer een onderwijsgevende in feite niet aanwezig is in de klas om de lessen te verzorgen. “Dit zal tot het verleden behoren; een docent die bijvoorbeeld een leerling begeleidt zal niet voor een extra uur betaald worden, maar de persoon krijgt wel een vervoerstoelage.” Naar zeggen van Peneux komt dit fenomeen veelal op de middelbare scholen voor. “De uren van de (inter) sectievoorzitter worden wel gehandhaafd volgens de oude regelingen; zij vormen de bepalende organen binnen de school die bijeenkomen om de leerstof en het curriculum te bespreken.”
Ordening in overuren
Er is eveneens een ordening tot stand gebracht in het overurenfenomeen van de leraren. Volgens de minister hebben de leraren er een gewoonte van gemaakt om aan een abnormaal aantal lesuren binnen het onderwijs actief te zijn. “De kwaliteit gaat op deze wijze ten onder.” Daarom vinden de autoriteiten het belangrijk om dit systeem te bewaken. Ten aanzien hiervan is het maximaal aantal uren voor een leraar vastgesteld op 35 uren, waarvan 7 lesuren gerekend worden tot de overuren. “Zo kunnen zij zich beter concentreren op hun taken en de kwaliteitsbewaking.” Het ligt eveneens in de bedoeling dat het aantal beschikbare les- en overuren op de diverse scholen evenredig verdeeld zullen worden onder de onderwijsgevenden, opdat er werkgelegenheid gecreëerd kan worden voor de bevoegde leraren, die nog geen gelegenheid hebben gekregen om zich te profileren binnen het onderwijs.
Schooldirectie mag geen lessen verzorgen
Een andere verandering in het nieuw schooljaar is dat de schooldirecteuren geen lessen zullen verzorgen aan de leerlingen. “De schoolleiders moeten zich beter toeleggen op de organisatorische en inhoudelijke aspecten van hun taken.” De onderdirecteuren daarentegen krijgen een aparte salariëring. “Zij moeten ook van hun pensioen kunnen genieten.” De vakanties voor de leerlingen van de vos-scholen, zoals Havo, VWO, Imeao en SMMBO, zullen nader vastgesteld worden, alsook de werktijden en verlof voor de onderwijsgevenden.
Ordening in vakbondsactiviteiten
De onderwijsbonden (Fols/ALS/BvL) krijgen elk 3 leden voor het dagelijks bestuur, die op een bepaalde dag vrijgesteld zullen worden om hun vakbondsactiviteiten te ontplooien. “Ze worden ook doorbetaald voor de dagen dat zij zich bezighouden met deze activiteiten. Dit zijn in principe de fictieve uren.” De shopstewards op de diverse scholen, die voorheen 2 uren kregen voor hun vakbondsactiviteiten, worden hiertoe niet meer in de gelegenheid gesteld. “Als zij een vergadering willen houden, moeten zij het ministerie tijdelijk in kennis stellen. Het kan niet zo zijn dat je maandag opstaat en om 10:00 uur geconfronteerd wordt met een vakbondsvergadering.”
Vruchtbaar gesprek met onderwijsbonden
Naar zeggen van Peneux was het onderhoud met de Federatie van Leerkrachten in Suriname (Fols), Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) op maandag vruchtbaar te typeren. Daarnaast is er een positief gesprek gevoerd met de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). “De zaken die wij voorbereid hebben, zijn aan hen voorgehouden. Het getuigt bij mij dat de zaken goed zijn overgekomen.” Volgens Peneux zijn de bestuurlijke hervormingen noodzakelijk om de efficiëntie binnen het onderwijs te verhogen. “We hebben gemerkt dat een heleboel regels verwaterd en verouderd zijn, waardoor ze geüpdatet moest worden naar de hedendaagse problemen en praktijk.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!