Bij het woningbouwproject van de overheid te Hanna’s Lust zit een inwoonster met heel hoge reparatiekosten. De inwoonster woont er pas 2 jaar in een van de aan haar toegewezen huizen van de overheid. Plotseling zakte op een goede dag het plafond in haar kamer. “Het was gedeeltelijk gezakt en ik heb om kosten te besparen gedacht dit weer te bevestigen.” Deze dame heeft geprobeerd een beroep te doen bij de vermoedelijke aannemer belast met de bouw van de huizen. Volgens haar dachten zij blijkbaar dat zij de kosten op hen wilde verhalen door hen te vragen het plafond gratis weer te bevestigen. “Echter zou ik dit zelf bekostigen. Ze hebben aan mij voorgehouden dat zij de huizen reeds hebben overgedragen aan de overheid, dus verder geen bemoeienis hebben en niet verantwoordelijk zijn voor kosten aan de huizen. Ik heb vervolgens gewoon een vakman moeten vragen deze weer voor mij te bevestigen, waarbij ik SRD 150 heb betaald.” Tot haar verbazing valt 2 maanden later het plafond in de kamer bij haar dochter. Haar dochter lag op dit moment ook in de kamer en zag het gebeuren. Zij kon tijdig uit de weg springen, waardoor er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Nu zit deze dame weer met de kosten hiervan.
Hitte als vermoedelijke oorzaak
Deze inwoonster heeft zich laten vertellen dat het zou kunnen dat het plafond is gevallen vanwege de hitte in huis. “Er is niet voldoende ventilatie in de vliering. Het zijn schroten die vermoedelijk smelten, waardoor de schroeven losraken met de volgende gevolgen. Terwijl als je schroten zet, moet er voldoende ventilatie aanwezig zijn.” Deze dame is momenteel bezig een hypotheekaflossing te doen, waardoor het vrijwel onmogelijk is deze bijkomende kosten te bekostigen. Zolang deze kosten niet volledig zijn voldaan, krijg je geen bereidverklaring noch een beschikking. De aflossing bedraagt ruim SRD 1000 per maand. “Met het geld dat ik over hou, moet ik normaal de nutsvoorzieningen betalen, voeding en andere bijkomende zaken voor mezelf en mijn dochter betalen.” Volgens haar was Stichting Sekrepatu tevens ook beheerder van dit project in het begin. De mensen hadden een formulier gekregen, waarbij er binnen 6 maanden eventuele mankementen aangegeven konden worden, waarna er daaraan gewerkt zou worden. “Wel te begrijpen dat ik nu na 2 jaar niet meer hieronder val.”
Deze dame voelt zich nu verplicht in de toekomst het plafond van haar hele huis aan te pakken. In de keuken is bijvoorbeeld al een bolling aan het plafond merkbaar, dat aangeeft dat deze vermoedelijk zo aanstonds ook onderuit valt. Dat is een investering die ruim SRD 25.000 zal kosten. Verder zijn er ook kosten, zoals het vernieuwen van kranen. “Ik vind het niet erg om kranen te vernieuwen, maar het plaatsen van een plafond over het hele huis is een dure investering. Laatst nog is bekendgemaakt dat de overheid weer 300-350 woningen in het district Wanica zal bouwen en men zal werken aan de herregistratie van personen. Ik wil een beroep doen dat men bij de bouw toch let op de kwaliteit van de materialen die men gebruikt en hoe men de huizen oplevert, want dit kan niet”, aldus deze dame.