“Ik weet niet welke haast men heeft. Zonder draagvlak te creëren, plaatst men een standbeeld van een vrouw, waarvan 90% niets bekend is in de geschiedenisboeken van Suriname en bij de mensen.” Dit zegt politicus Sheilendra Girjasing over de wijze waarop het standbeeld van Tetary Janey op zondag 24 september is onthuld nabij het Onafhankelijkheidsplein. Hij is het volkomen eens met het belang van dit eerbetoon. Echter vindt Girjasing de wijze waarop de zaak zou zijn doorgedrukt niet passen.
Volgens Girjasing is de samenleving nog steeds op het niveau van vooroordelen over wie Tetary was. De Stichting Vrienden van Commewijne, waar Girjasing de voorzitter van is, is al geruime tijd bezig met een lesbrief over Tetary. Deze lesbrief is opgezet door leerkrachten van de middelbare school. Girjasing stelt dat juist dit soort van initiatieven moesten worden ondernomen om de samenleving kennis te laten maken met Tetary. Ruim tijd uittrekken voor dit proces en vervolgens op 145 jaar Hindoestaanse Immigratie in 2018 een monument onthullen, zag Girjasing als een beter model.
“Nu kan men de naam Tetary niet eens goed uitspreken. Men weet niet wie Tetary is. Je krijgt een heleboel belachelijkheden van mensen die niet weten wie zij was. Enkel en alleen maar omdat men haar monument in het holst van de nacht heeft onthuld. Ik weet niet wat voor politieke bedoelingen men hieraan heeft. Misschien dat men meer stemmen zal winnen”, stelt Girjasing. Het doel ‘dekolonisatie van de geest’ dat ook gepropageerd wordt, spreekt volgens Girjasing de samenleving, en vooral de jeugd niet aan. “Men heeft elke plank misgeslagen om een stukje dekolonisatie op te zetten, en dat is jammer”, aldus de politicus.