ICT-Associatie heeft nog hoop in billion dollar sector

Vincent Kenswil
Vincent Kenswil
Het resultaat van de ICT Week in oktober 2016 was een samengesteld actieplan, waarin er duidelijk is aangegeven waar de associatie in 2017 en 2018 aan zou moeten werken. Er werd ook een ‘Vision 2020 document’ in elkaar gezet. Daarin werd de ambitie van de associatie om een billion dollar ICT-sector in Suriname te zien, neergepend. De associatie heeft volgens secretaris Vincent Kenswil nogal wat stappen vooruit gezet. Echter zou er nog veel werk aan de winkel zijn om te belanden op het niveau van een billion dollar industrie.
Algemene prioriteiten
Als algemene prioriteit stond op de lijst een inventarisatie van de sector en de markt. Daar is in de afgelopen jaren weinig aan gedaan. De Telecommunicatie Autoriteit Suriname is momenteel samen met het Algemeen Bureau voor de Statistieken bezig met een ICT huishoudonderzoek. De resultaten zullen naar verwachting tegen eind van dit jaar al bekend zijn. Voor de associatie is dit in ieder geval belangrijk, daar er een beeld wordt verwacht van hoe ICT in geheel Suriname wordt gezien. ”Mogelijk komen er ook behoeftes uit. Als je dat hebt, kun je het weer koppelen aan jou vision 2020, om een mogelijke gap in te vullen”, stelt Kenswil. Een andere algemene prioriteit was het bewerkstelligen van een centrale entiteit om de groei van de sector te bewerkstelligen. Dit, om met een landelijke visie te kunnen werken richting ontwikkeling. Het staat nog steeds hoog op de agenda van de associatie. De realisatie is er nog niet.
Organizational design
Hier werd gedacht aan samenwerking tussen bedrijven als wel tussen de sector en het onderwijs. “Wil je naar de vision 2020 toe, moet je organisatie zowel intern als extern, op orde zijn. Dat loopt nu prima, met vooral het ICT Onderwijsplatform. Meer instellingen sluiten zich aan”, stelt Kenswil. De organisatie, bestaande uit 52 leden (bedrijven), probeert behalve haar eigen ledenbestand, ook aandacht te vestigen op andere soortgelijke of zelfs grotere organisaties waarmee er gewerkt kan worden. Dit, om de leden een breder netwerk aan te kunnen bieden, maar ook om het land op een groter platform te laten opereren. “Elke ontwikkeling heeft een ICT-element in zich. Dat kan nu agrarische ontwikkeling zijn of mijnbouw. Je zult ergens ICT nodig hebben”, beweert Kenswil.
Wetgeving
Er moest een lobby worden ingezet om de voortgang van actiepunten van de overheid te bewerkstelligen (wetten, nationaal ICT Plan). De associatie is blij met de aanname van een nieuw Wet op Elektronisch Handelsverkeer. Hierdoor is er een betere basis voor bedrijven om beter met elkaar te kunnen communiceren. De lobby gaat door. De associatie probeert een goede band te blijven behouden met DNA. Daarnaast moet de associatie ook werken aan haar eigen gedragscode.
Infrastructuur
Aan optimalisatie van de bestaande infrastructuur moest er ook veel gedaan worden. Veel stappen om dit actiepunt te realiseren, zijn nog niet gelegd. Binnen de associatie moet er nog een commissie worden opgestart om dit onderwerp aan te pakken. Het ligt in de verwachting dat de commissie van het jaar nog opstart. Dit is vooral van belang voor de kwaliteit van de service (snelheid, betrouwbaarheid, capaciteit).
De associatie en Geo-Business Nederland (bedrijven-associatie) hebben in 2016 een intentieverklaring ondertekend. Deze samenwerking moest de inspanningen van de associatie volgens voorzitter Robert Hahn versterken. Er werden concrete afspraken gemaakt over het delen van contacten en kennis. Er zou ook gewerkt worden aan het opzetten van een living-lab, waar bedrijven uit Suriname en Nederland, innovatieve diensten kunnen uittesten. Dat staat voor dit jaar nog in de planning. Er is een lokale grote onderneming bereid gevonden om dit project te ondersteunen.
Voorbeeldfiguur
De associatie werkt volgens Kenswil hard richting haar visie. Uit het laatste gesprek met Kenswil werd duidelijk dat de organisatie een voorbeeldfiguur wenst te zijn in de sector. De associatie ziet dit veel sneller gebeuren bij een betere samenwerking tussen stakeholders, waaronder zeker het bedrijfsleven en de overheid.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!