Naar aanleiding van berichten die haar bereikt hebben en haar eigen observaties van bewegingen in onze samenleving acht de Centrale Bank van Suriname het gewenst om de samenleving weer eens te attenderen op mogelijke risico’s die gelopen worden bij bedenkelijke beleggings- en handelsmogelijkheden die met regelmaat worden aangeboden en in eerste opzicht zeer aantrekkelijk lijken. Suriname wordt helaas niet ontzien van twijfelachtige initiatieven die veelal hun kiem in het buitenland hebben en zo nu en dan binnenlandse ingang dan wel ondersteuning genieten. Het patroon is praktisch altijd hetzelfde: Je hoeft haast geen inspanning te plegen om binnen een mum van tijd schatrijk te worden. De geschiedenis leert echter dat niets minder waar is. Niet de belegger wordt schatrijk maar de initiatiefnemer, die in vele gevallen als donderslag bij heldere hemel verdwijnt, hoeft nooit meer in zijn of haar leven te werken. De activiteiten die ontplooid worden vallen vaak buiten de jurisdictie van de Surinaamse autoriteiten waardoor hiertegen optreden in bepaalde gevallen in wezen niet mogelijk is. Om deze reden zullen in voorkomende gevallen slachtoffers nauwelijks of geen mogelijkheden hebben om wegens oplichting of een andere vorm van benadeling geleden schade via lokale autoriteiten te herstellen.
Het fenomeen van bedenkelijke beleggingsaanbiedingen dat in het begin van de jaren negentig de kop opstak en vervolgens kort floreerde wordt de gemeenschap hierbij in herinnering gebracht. Nadat aanvankelijk de eerste deelnemers in dit systeem hun aanlokkelijke rentes en inlegkapitaal hadden geïnd, begon het langzaam in te storten waardoor de latere aanmelders hun geld in rook zagen opgaan. Deze bedenkelijke beleggingsaanbiedingen hebben in Suriname en over de gehele wereld talloze slachtoffers gemaakt. Momenteel lijken soortgelijke systemen wederom aan onze burgerij te worden aangeboden en delen van onze gemeenschap blijft er jammer genoeg in geloven. De werkwijze is dat “geïnteresseerden” persoonlijk worden benaderd door vertegenwoordigers van een zeer vernuftig systeem. Zo moet een investering op basis van kennelijk een “gouden tip” in slechts enkele uren een rendement van bijkans 900 procent opleveren. Hoe kan het bijvoorbeeld anders zijn dat een belegging van USD 1 na vier uren ineens USD 875.00 waard is? Een eerste deelnemer is er zich niet van bewust dat hij of zij door het systeem als lokker wordt gebruikt om anderen te overtuigen van de financiële voordelen van meedoen. “Slapend rijk en miljonair worden” bestaan echter echt niet, tenzij men uiteraard de hoofdprijs van een grote loterij wint! Indien “slapend rijk worden” op waarheid beruste dan zou het in de wereld wemelen van schatrijke mensen en zou er van werkloosheid en armoede dus nergens ter wereld sprake zijn.
Ook bankinstellingen en grootkapitaalbezitters zouden daar in groten getale gebruik van maken en investeringen in bedrijven zouden uitblijven omdat zulke inspanningen feitelijk geheel niet meer nodig zouden zijn.
De Centrale Bank adviseert de samenleving voor de zoveelste keer om zorgvuldig te overwegen en zich niet te laten verleiden tot deelname aan “snel rijk worden” aanbiedingen die nooit gebaseerd zijn op bonafide handelsmethoden en gebruiken. Ook wordt het publiek erop geattendeerd dat conform de Deviezenwet 1947, voor beleggingen door Surinaamse ingezetenen in het buitenland, een vergunning van de Deviezencommissie vereist is.