Paramaribo 18/19 september. In de moderne tijd wordt het nieuws voor een groot deel via de telefoon en de cyberspace vergaard en in beweging gebracht. De communicatie en overdracht van informatie vinden plaats via de elektronische en de virtuele wereld van computernetwerken. Het is bij Dagblad Suriname gebruik om deze werkwijze te combineren met persoonlijke ontmoetingen om de nieuwsbronnen zo nu en dan in de ogen te kijken, de lichaamstaal af te lezen en de atmosfeer te proeven van de omgeving waarbinnen de informatiebron zich beweegt. De ontmoetingen zijn niet altijd van te voren afgesproken. Er wordt zo nu en dan, zonder voorafgaande afspraak, aan de deur geklopt en de response afgewacht. Meestal wordt de moeite beloond.
Verontschuldiging
Met: ‘Het nieuws jaagt mij de stuipen op het lijf! Een criminele bende is opgerold en een arsenaal aan wapens is bij de bandieten aangetroffen. Er werd gebruik gemaakt van militaire en andere wapens’, werden wij ontvangen door een hooggeplaatste ambtenaar. Het gesprek ging verder over koetjes en kalfjes, want er viel volgens de doorgaans praatgrage en betrouwbare informant niets te melden, waarover hij bevoegd is te praten. ‘Ik wil mij niet in de nesten werken’, luidde het verontschuldigend.
Toiletsyndroom
Om het zacht uit te drukken leert observatie ons dat het toilet, waarvan er noodgedwongen gebruik moest worden gemaakt, alles behalve zindelijk was. Uit ervaring weet haast een ieder dat de toiletten op overheidskantoren niet ‘je van het’ zijn. Ook toiletten op scholen laten veel te wensen over. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat niet alleen overheidskantoren en faciliteiten besmet zijn met onverzorgde, onhygiënische toiletten. Bedrijfstoiletten zijn niet veel beter. Het is een nationale schande. In restaurants en andere eetgelegenheden zijn de toiletten over het algemeen ook ver beneden pijl. Vieze, grauwe toiletpotten, wasbakken waar er geen water uit de kraan stroomt en de stankgeur misselijkmakend is, zijn schering en inslag. Dagblad voegt dit keer, de goede niet te na gesproken, er niet aan toe want dat zou de ernst van de ziekte, het toiletsyndroom, verdoezelen.
Het gepeins over toiletten was nog gaande toen de volgende halte, de werkplaats van een maatschappijkritische burger die altijd wat op en aan te merken heeft, was bereikt. Hem werd de toiletfrustratie voorgehouden. ‘Ik weet waarover je het hebt. Het schoonmaken van toiletten roept afkeer op. Volgens mij heeft het te maken met een minderwaardigheidsgevoel. Het is inferieur werk, het is vernederend om de morserij van anderen op te ruimen. Met je eigen poep omgaan, is al afstotelijk.’
Interieurverzorger
‘Vroeger hadden wij het in Suriname over een bediende, dat klonk niet goed in de oren en werd er later gesproken van hulp in de huishouding. Om nog meer cachet aan het beroep te geven, werd de betiteling in de loop van de tijd omgedoopt tot interieurverzorgster. Deze distinctie had echter geen betere prestaties en beroepsethiek tot gevolg. Op het werk van Irma, onze dienst, of moet ik zeggen interieurverzorgster, valt niet veel op en aan te merken. Ze doet haar werk over het algemeen prima. Maar voor het toilet haalt zij haar neus op. Toen zij jaren geleden bij ons in dienst trad, heeft zij duidelijk laten merken dat zij bepaalde werkzaamheden niet graag uitvoert. Daarbij hoort onder andere het wassen van de onderkleding van de vrouw des huizes. Voor het wassen van mijn ondergoed en dat van de kinderen heeft zij nooit bezwaar getoond. Wel staat het schoonmaken van mijn schoenen haar niet aan. Waarom mag Joost weten.’
Zich te hoog voelen
Er ontspon zich met andere aanwezigen die zich in het gesprek mengden, een levendig gesprek. Daaruit werden de volgende uitspraken genoteerd: ‘Ik zie verband tussen de aard van de mens en het schoonmaken van toiletten. In ontwikkelde landen laat de autochtone bevolking het zogenaamde ‘vies werk’ over aan immigranten en gastarbeiders.’
Opvoeding en beschaving
‘Ik vind dat niet iedereen over een kam geschoren moet worden. Bij mij thuis wordt er waarde gehecht aan de reinheid. In mijn kring zijn de keuken en het toilet de schoonste plaatsen in huis. Ik heb het compliment, je kan van de vloer eten, vaak gehoord. Het niet naar behoren schoonhouden van toiletten, wild plassen, geeft aan dat er veel schort aan ons toiletgedrag. Het heeft te maken met opvoeding en beschaving.
Wie heeft het schoonste toilet in Suriname?
Door één van de acht deelnemers aan de gedachtewisseling werd de vraag gesteld: wie heeft het schoonste toilet in Suriname? Hij was nog niet uitgesproken of er werd spontaan gereageerd: ‘Hotel Torarica’. De overige aanwezigen waren het unaniem met hem eens. Er werden niet eens andere kandidaten genoemd voor de titel: schoonste toilet in Suriname. Er werd daarenboven gestipuleerd dat Torarica, vanaf haar opening tot op heden, het aangenaamste toilet heeft op het grondgebied van de Republiek Suriname.
Torarica ingenomen met het compliment
Hotel Torarica werd op de hoogte gesteld van het mini toiletcontest, waar zij als winnaar uit de bus kwam en toonde zich ingenomen met het resultaat van de wedstrijd. De vertegenwoordiger beschouwde het resultaat van dit experiment als een aangenaam compliment.
HD