Organisatie Reisgids Digitaal Leermateriaal heeft gisteren een unieke lerarenagenda gepresenteerd, speciaal ten behoeve van leerkrachten van de basisscholen. Er werd reeds twee jaren aan dit project gewerkt, omdat men meer met ICT bezig wilde zijn voor wat betreft de voorbereiding van lesmateriaal. Reisgids Digitaal Leermateriaal is overigens een website oftewel een vindplaats voor digitaal leermateriaal (bronnen), werkvormen, tools en praktijkvoorbeelden van het gebruik van digitaal leermateriaal en biedt handvatten voor het gebruik van digitaal leermateriaal. De lerarenagenda is een product dat als idee uit het reisgidsproject naar voren is gesprongen. Er zijn ongeveer 8000 exemplaren gedrukt die verspreid zullen worden door het hele land. De lerarenagenda’s bevatten niet alleen diverse informatieve thema’s, maar ook ICT content. “De docent is goed maar die heeft wat extra scholing nodig op digitaal gebied en dat was uiteindelijk de insteek”, zegt de initiatiefnemer van dit project, Louis Hilgers. “We willen de wat oudere generatie ook in kennis stellen van die wereld, die dwars door de schoolmuren doordringen. Je hoeft ook niet elke school en klas van een computer te voorzien, maar met een simpele beamer en laptop haal je de wereld de klas in.”
Initiatiefnemer Hilgers stelt dat we op weg zijn naar een andere wereld, een wereld die is gedigitaliseerd en geglobaliseerd. “Onze kinderen worden dagelijks geconfronteerd met die digitale wereld.” Vandaar dat er bij dit project heel veel mensen zijn ingeschakeld die een bijdrage hebben geleverd in het tot stand brengen van deze agenda. Zo is een Surinaamse werkgroep ingezet, die in verbinding stond met vertegenwoordigers van de organisatie die hard aan werk gingen om de content voor Suriname te bepalen. Zo kwam men ook op het idee een workshop te organiseren, waarbij leerkrachten zelf konden aangeven wat zij in zo’n agenda wilden zien. Zo zag men tegelijkertijd ook dat er interesse was voor de ‘ICT agenda’.
Riad Nurmohamed, lid van de vaste commissie Onderwijs, gaf in een korte toespraak te kennen ook enthousiast te zijn over dit project. Ook hij is opgegroeid in het papieren tijdperk, waarbij het jarenlang heeft geduurd voordat hij die overstap naar computers heeft gemakt. “In deze tijd is het belangrijk dat we over de juiste tools beschikken. Ook hebben leerkrachten die training nodig om deze tools te kunnen gebruiken.” In navolging van hetgeen gezegd is door een onderwijscommissielid is het voorstel gedaan om een verzoek in het parlement te doen dat leerkrachten als onderdeel van ICT ook in de klas met een mobieltje kunnen werken.
Het ICT Lerarenagenda project zal eenmalig door Hilgers uitgevoerd worden. Echter hoopt hij dat dit project opgepakt wordt door derden. De distributie van de agenda’s zal door de diverse schoolbesturen gedaan worden. Het project dat niet alleen het ontwikkelen en drukken van agenda’s inhield, maar ook de opzet van de website, heeft ongeveer Euro 50.000 gekost.