Dinsdag 19 september heeft de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), onder leiding van Sham Binda, een vervolgbijeenkomst georganiseerd in de Flex Mall met betrekking tot de humanitaire hulp voor de slachtoffers van orkaan Irma op het Caribisch eiland Sint Maarten. Deze bijeenkomst werd vooraf gegaan door een gebedsdienst door de actoren pater Esteban Kross, pandita Sila Baldew en James Lalmahomed (algemeen secretaris van Surinaamse Islamitische Vereniging). Het is merkwaardig dat de vervolgbijeenkomst vergeleken met de vorige meeting niet veel personen op de been heeft gebracht. In gesprek met Dagblad Suriname gaf Binda te kennen dat dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van het niet voldoende promoten van de vervolgbijeenkomst. “We zijn dit keer wat eerder gestart, omdat we met de pakketten bezig zijn. Daardoor is de communicatie niet voldoende geweest naar de samenleving toe.” Een andere oorzaak kan zijn dat er inmiddels een groep slachtoffers uit het eiland terug is gekomen naar Suriname. Dit betekent niet dat men ineens niet meer geïnteresseerd is om pakketten te versturen naar Sint Maarten. “Tal van mensen hebben mij benaderd omtrent de voedselpakketten, dus de animo is er wel. Sommigen willen zelfs pakketten doneren. Als we de container vol willen gooien, is het zo gedaan.”
Geen mogelijkheid tot andere pakkettenleveringsdiensten
Velen beweren dat Sint Maarten aan het stabiliseren is, waardoor dergelijke projecten in principe geen dringende noodzaak vormen. “Die stabiliteit houdt niets anders in dan hoop geven aan elkaar. Zo praat men nu eenmaal na een storm. Maar door orkaan Maria is alles weer donker geworden; niet iedereen heeft licht en water.” Doordat het momenteel een orkaanseizoen is, heeft Sint Maarten wederom kennis gemaakt met een nieuwe orkaan Maria. “Men krijgt de ‘klappen’ van verschillende kanten en de pakketten zijn bedoeld om het leed van de mensen te verzachten.” Binda beklemtoont dat er geen andere pakkettenleveringsdiensten zijn vanuit Suriname naar Sint Maarten. “Er is geen andere mogelijkheid. Wij hebben een container, die via Guadeloupe middels zeevracht verstuurd zal worden, maar momenteel is Guadeloupe ook geteisterd door de orkaan. Daardoor moeten we een week wachten.”
Verzendkosten van USD 20 per pakket
Vanwege de hoge kosten die verbonden zijn aan het verzenden van de voedselpakketten, wordt er een bijdrage gevraagd van USD 20 per pakket. “De container, zeevracht en afhandeling kosten veel geld.” Naar zeggen van Binda zal er, indien een bereidwillige sponsor gevonden wordt, een deel van de verzendkosten gerestitueerd worden aan hen die zich hebben opgegeven om pakketten te versturen. “Maar nu moeten we het veilig spelen.” Om de kosten te kunnen dekken, zijn er overigens 150 pakketten nodig. Op 28 september 2017 kan men terecht bij de Tropics Shipping Eklipze Logistics aan de Duisburglaan 23 (Paramaribo) vanaf 08:00 uur tot en met 12:00 uur voor het deponeren van de pakketten. Deze zal door de werkgroep van Akmos, onder leiding van Roxanne Tujeehut, verder afgehandeld worden, waarna de verscheping op 3 oktober 2017 zal plaatsvinden. Er zijn enkele voorwaarden wat betreft de pakketten. Tujeehut deelde mee dat het ten strengste verboden is om medicijnen, drugs, wapens, vis, vlees, droge garnalen, zoute vis, verse producten, producten in glas en vloeistoffen (met uitzondering van spijsolie) in het pakket te plaatsen. De toegestane producten dienen in een stevig karton van 80 liter verpakt te worden. Naast de verzendkosten dient er eveneens USD 10 betaald te worden door de ontvanger bij ontvangst van het pakket.
KSR