Dew Sharman: “Gezondheidszorg erodeert gestadig”

De volksvertegenwoordiger tevens medicus, Dew Sharman (VHP), maakt zich alsmaar zorgen over de ongunstige taferelen binnen de medische sector. “De gezondheidszorg erodeert gestadig, terwijl de regering als hoofdverantwoordelijke daar geen afdoend antwoord op heeft. Hierdoor staat de crisis binnen de gezondheidszorg nog steeds overeind en eist daardoor zijn tol”, beweert Sharman tegenover Dagblad Suriname. Hij merkt voorts op dat de Port Health diensten intussen al langer dan een week gestagneerd zijn. “De Port Health activiteiten vinden plaats op basis van afspraken tussen landen om controle uit te oefenen op de ‘import’ van ziekten”.
De medicus beweert dat er in Suriname een nationale commissie geïnstalleerd is die de Port Health activiteiten organiseert, coördineert en uitvoert op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Daarbij vervult het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) een belangrijke rol. “In de totale preventieve gezondheidszorg neemt het BOG een spilfunctie in”. Desondanks valt het de parlementariër op dat dit instituut niet over de nodige financiële middelen beschikt om op een verantwoorde wijze diensten aan te bieden aan de samenleving. “Het BOG blijkt gewoon geen geld te hebben om eenvoudig gezegd voor de nodige brandstof te betalen voor het uitrijden naar de verschillende lucht- en waterhavens”. Dat is niet het enige waaraan er een tekort is. Geruchten doen de ronde dat de goedgekeurde ‘spuitbommen’ voor het bestrijden van de ziektekiemen eveneens niet aangeschaft kunnen worden.
Sharman beklemtoont dat de diensten van de Port Health onmisbaar zijn voor de bevolking. “Een gebrek aan de Port Health activiteiten betekent niet alleen het overtreden van de afspraken tussen de participerende landen, maar ook het onnodig blootstellen van de samenleving aan mogelijke ziekten!” De volksvertegenwoordiger vraagt zich dus af waarom men met de handen in het haar zit en de preventieve gezondheidszorg aan zijn lot overlaat. Alhoewel er op maandag een onderhoud heeft plaatsgevonden tussen de leiding van het BOG en de Volksgezondheidsminister ten aanzien van deze kwestie, is er geen acute aanpak tot stand gekomen. “De regering is erg onverantwoordelijk bezig”, vult Sharman aan.
KSR

error: Kopiëren mag niet!