De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft op 7 september, middels een officieel schrijven, ondertekend door wnd. directeur, W. Jap A Joe, een aantal omroepbedrijven op de vingers getikt. Daarin wordt vermeld dat gebleken is dat omroepbedrijven in hun uitzendingen beledigende taal uiten naar gezagsdragers en andere personen toe. Aan de hand van verwijzingen naar o.a. artikel 152 van het Wetboek van Strafrecht, als ook artikel 3 lid 2 van de Algemene Voorwaarden digitale televisieomroep en artikel 5 van de Algemene Vergunningsvoorwaarden voor de omroep, doet de TAS een dringend beroep op de verantwoordelijken om in het vervolg zulke zaken na te laten.
De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) heeft in reactie op de hierboven aangehaalde brief, op 18 september, een reactie doen uitgaan naar de directie van de TAS. In deze reactie heeft de VRTS aangegeven dat de media-eigenaren op grond van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid erop toezien dat de vergunningvoorwaarden nauwgezet worden nageleefd.
De VRTS vraagt verduidelijking aan de TAS met betrekking tot de directe aanleiding voor het schrijven van haar brief naar de bedrijven. De VRTS heeft nadrukkelijk aan de TAS gevraagd via welk bedrijf, tijdens welk programma en op welk tijdstip de vermeende beledigende taal is geuit naar gezagsdragers en andere personen, zodat eventueel corrigerend kan worden opgetreden. Ook wil de VRTS graag weten of het er om gaat dat de meeste mediabedrijven een reprimande hebben ontvangen of dat het om alle mediabedrijven gaat.
De VRTS ervaart de brief immers als een subtiele bedreiging en intimidatie welke in strijd is met o.a. art. 19 van het VN -verdrag dat de vrijheid garandeert om zonder inmenging meningen te koesteren.
De VRTS besluit haar schrijven met haar vertrouwen uit te spreken dat de TAS zal meewerken dat in het vreedzame medialandschap, omroepbedrijven met inachtneming van de beginselen van onafhankelijke en integere nieuwsgaring en nieuwsvoorziening, de samenleving kunnen blijven informeren over de ontwikkelingen in ons eigen land en het buitenland.
De reactie van de VRTS was getekend door voorzitter A.S.A. Lall Mohamed en verder door de wnd. secretaris E. Kamperveen en de wnd. penningmeester Ch. Vervuurt.