Tegen eind van deze maand dienen de begrotingen van de regering over het dienstjaar 2018 al gereed te zijn. De begrotingen voor het dienstjaar 2017 zijn in de maand augustus goedgekeurd (bijkans 10 maanden na de jaarrede van president Desi Bouterse in 2016). Critici waren blij met een goedgekeurde begroting, waarmee de regering aan de slag kon gaan. Ze waren tegelijkertijd ook teleurgesteld, aangezien de begrotingsfunctie, vanwege de vertraging van het proces, teniet werd gedaan.
Dagblad Suriname vroeg in een eerder interview Raymond Sapoen over hoe hij denkt over de controlefunctie van het parlement en over de begroting van het dienstjaar 2017. Sapoen, vindt dat de begroting realistisch genoeg is opgemaakt, om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen. “De controle gebeurt op basis van de realisatiecijfers die elk ministerie moet indienen bij Financiën. We zijn natuurlijk realistisch genoeg. Bij de behandeling van de begrotingen van 2017, waren wij realistisch. De begroting werd behandeld op basis van de resterende maanden in het dienstjaar. Het had geen zin om allerlei reguliere en grote zaken op te nemen, die je niet kunt realiseren in die maanden. Vandaar de begroting ook beduidend lager is gebracht”, stelt Sapoen.
Volgens Sapoen is de ministeries ook duidelijk op gewezen dat die zich in de resterende maanden moeten beperken tot prioriteiten. Afgezien van de uitvoeringscapaciteit van het ministerie zelf, verwacht Sapoen, op basis van dit gegeven, een mindere realisatie van de begrotingen over het dienstjaar 2017.
Een groot deel van de beleidsprogramma’s zal echter worden doorgestart naar 2018. Sapoen bekijkt de begrotingen niet geïsoleerd. De initiatieven die nu op de begrotingen staan, hebben naar zijn inzien langdurige uitvoeringsperiodes nodig. “Programma’s die niet nodig zijn, zijn geskipt in 2017. Dit is gemakkelijk te controleren”, stelt Sapoen. Hij staat al gereed voor behandeling van de begroting van 2018. De jaarrede van de president wordt ook afgewacht.
Kavish Ganesh