AAV-voorzitter Wong: “Bouwstijlen gebruiken die weerstand hebben tegen rukwinden”

Wong“Bouwstijlen gebruiken die weerstand hebben tegen rukwindenRukwinden hebben de afgelopen maanden landelijk in verschillende gebieden ervoor gezorgd dat veel daken van huizen zijn weggerukt, terwijl ook enorm veel schade is aangericht aan woningen en gebouwen. Voorzitter Anthony Wong van de Algemene Aannemers Vereniging zegt aan Dagblad Suriname dat het tijd wordt om het Bouwbesluit aan te passen. “De stormen nu zijn gewoon heftiger. Het wordt tijd dat wij standaarden van het Caribisch gebied overnemen en niet zelf het wiel gaan uitvinden. Als wij het zelf uitvinden, zijn wij nooit verder”, stelt de aannemer. Wong verwijst naar bouwstijlen in het Caribisch gebied waar gebouwen volgens bepaalde standaarden moeten worden opgezet, waardoor zij ook weerstand kunnen bieden tegen rukwinden en orkanen.
Wind moet eruit kunnen; ramen en deuren sluiten
De zogenaamde V-daken van woningen blijken uit ervaring minder bestand te zijn tegen rukwinden. Bij het V-dak is door de uitstekende stijl en het oplopende dak de kans groot dat het wordt weggerukt. Wong voert aan dat Suriname niet per se hoeft af te stappen van het model van de V-daken, omdat elke daktype onderhevig is aan rukwinden, zeker als het niet goed is geconstrueerd. Hij benadrukt dat dit model ook voor de meeste woningen van het Caribisch gebied wordt gehanteerd. V-daken hebben ook voordelen. “Hoe groter de val bij regen, hoe sneller het water van je dak afgaat. Hierdoor wordt de kans op lekkage ook minder”. Volgens de AAV-voorzitter moet men juist kijken naar de bevestigingsmethodes en ook ervoor zorgen dat de wind, die van onderen van de daken komt, ook eruit kan gaan. Een fout die veel mensen volgens Wong maken is dat deuren van huizen bij harde windstoten open worden gelaten. Hij adviseert om gelijk bij harde rukwinden of orkanen alle deuren en ramen te sluiten, waardoor er geen doorstroming is.
Geen spijkers, maar schroeven gebruiken
Het is volgens Wong ook opvallend dat oude zinkplaten minder bestand zijn tegen de kracht van de natuur. Een periodieke inspectie en vervanging hiervan zou woningeigenaren in deze periode echter veel dieper in de kosten jagen. “Mensen hebben geen geld”, benadrukt hij. Volgens de AAV-voorzitter is aanbevolen om liever geen spijkers te gebruiken bij de bevestiging van zinkplaten, maar schroeven. Houten gordingen worden voornamelijk gebruikt om spanten samen te stellen van daken. Als de zinkplaten met spijkers op de gordingen worden getimmerd, ontstaat er op een gegeven moment een spatie tussen de zinkplaat en het hout. Dit zorgt volgens Wong ervoor dat spijkers, vooral door roest, heel gemakkelijk kunnen worden losgerukt. “Men moet ook kijken naar de manier van bevestigen van het plaatmateriaal op gordingen en hoe je de spanten vastmaakt tegen het pand. Dat loopt niet echt. Met de hitte onder de zinkplaten gaat het hout beginnen te drogen, waardoor de spatie ontstaat. Dat is waar het veel aan schort”, aldus de AAV-voorzitter.
FR

error: Kopiëren mag niet!