Vakmensen energiesector Caribisch gebied komen bij elkaar

Op zondag 17 september wordt de kick-off gegeven aan de Carilec Renewable Energy Conference 2017. De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is mede gastheer van dit evenement, waarbij vertegenwoordigers van energiebedrijven uit het Caribisch gebied aanwezig zullen zijn. Het thema voor deze conferentie is ‘Igniting the Utility Transition: RE-fueling our Drive to Sustainable Energy’. Een aantal landen kan niet aanwezig zijn vanwege orkaan Irma. Mensen en bedrijven uit 16 landen zijn aanwezig, 70 deelnemers staan al geregistreerd. De conferentie zal 5 dagen duren. Er zullen ook veldbezoekjes worden gebracht. De hydropowerplant van Suralco en de Solar installatie van Iamgold zullen worden bezocht. EBS algemeen directeur Rabin Parmessar stelt dat deze conferentie toepasselijk is voor Suriname.
Tot nog toe wordt energie in Suriname overwegend met brandstof opgewekt. Uiteindelijk zal ook Suriname zijn energie zoveel als mogelijk 100% uit hernieuwbare bronnen moeten halen. Carilec (Caribbean Electric Utility Services Corporation) bestaat er sinds 1989. EBS is al bijkans 10 jaren lid van de Carilec. EBS wil actief lid zijn van deze organisatie. “Het heeft geen zin om een aantal duizenden dollars contributie te betalen en dan merken wij weinig van”, zei Parmessar. Het eigen kader van de EBS komt goed aan bod bij deze conferentie. Ook afgevaardigden van de Anton de Kom Universiteit van Suriname nemen hier deel aan. Alle kosten voor deze conferentie worden gedragen door Carilec.
Onderzoek wijst uit dat de toepassing van hernieuwbare energie steeds terrein wint. De schattingen zijn dat in 2050, 50 procent van de opgewekte energie op een hernieuwbare manier zal geschieden. Deze toekomstige uitdagingen omarmt de Carilec en wil een aanzet geven tot het implementeren van groene energie in de regio. Tijdens de conferentie zal er daarom ook gesproken worden over: de optimale energiemix, duurzame energiebeleidsvraagstukken en welke vormen van financiering er aanwezig zijn voor kleine eilanden in ontwikkeling in de regio.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!