Directeur uitvaartverzorging Poese: “Roekeloos rijgedrag bezorgt veel leed aan gezinnen”

Directeur uitvaartverzorging  Poese“Het roekeloos rijgedrag van mensen bezorgt veel leed aan gezinnen. Vooral de jongeren van tegenwoordig, met hun stoer rijgedrag letten de meesten van ze helemaal niet op in het verkeer”, zegt Agnes Poese, directeur van Uitvaartverzorging M. J. Poese, aan Dagblad Suriname. De verkeersveiligheidsmaand 2017 is gisteren met 11 verkeersdoden afgesloten. De teller van het aantal verkeersdoden staat nu op 57. Vorig jaar tegen deze tijd waren er 44 verkeersdoden. Als uitvaartbedrijf vervult Uitvaartverzorging M. J. Poese een belangrijke rol in het natraject van een aanrijding met dodelijke afloop. Zij wordt belast met het afvoeren van het ontzielde lichaam van verkeerslachtoffers en staat hierna in het traject tot de begrafenis of crematie rechtsreeks in contact met familieleden van deze slachtoffers. Poese ziet de stijgende trend van het aantal verkeersslachtoffers in de afgelopen dagen als een zeer trieste situatie. “We zoeken de schuld vaak ergens anders, maar wij moeten toegeven dat het roekeloos gedrag van bestuurders steeds ergere vormen aan het nemen is. Anderen nemen bewust in beschonken toestand plaats achter het stuur. Ook onschuldige voetgangers worden hierdoor bij het oversteken omver gereden. Als zij dus minder roekeloos gaan rijden en verantwoord alcohol drinken, dan voorkomen we dit alles”, stelt zij. De politie moet volgens haar ook door gaan met haar voorlichtingscampagne om bewustwording van dit gevaar op gang te brengen. Poese voert aan dat bij begrafenissen en crematies familieleden waaronder ouders van verkeersslachtoffers helemaal gebroken uitzien. De situatie is nog erger wanneer jonge kinderen het leven in het verkeer laten. “Het is zo moeilijk. Vooral als het gaat om ouders die maar één of twee kinderen hebben. Dan zijn ze helemaal gebroken. De mensen kunnen nauwelijks tot woorden komen.”
Enorme uitvaartkosten
Los van het emotionele leed, worden familieleden ook in enorme kosten gejaagd. Volgens Poese kan het bedrag voor zo een uitvaart oplopen tot enkele duizend Surinaamse dollars. Wanneer de politie geconfronteerd wordt met zo een verkeersslachtoffer, wordt het ontzielde lichaam in beslag genomen. Dit gedeelte wordt volgens de directeur gedekt door de overheid. Het natraject tot de crematie of begrafenis moet door de familie worden bepaald. “De kosten hangen helemaal af van waarvoor de mensen kiezen. Ze kunnen kiezen tussen een goedkoop pakket en duur pakket en moeten ook beslissen of ze de persoon willen laten begraven of cremeren. Tegenwoordig is alles zo duur, dus het bedrag loopt zeker op”, stelt zij.
Familieleden kunnen soms niet betalen; sociaal karakter bedrijf
Er zijn volgens de directeur ook gevallen waar familieleden niet in staat zijn het bedrag voor zo een uitvaart op te brengen. Hier heeft Uitvaartverzorging M. J. Poese volgens haar altijd sociaal karakter getoond. “In het verleden werden de mensen geholpen door het ministerie van Sociale Zaken, maar dat is vanwege de financiële toestand van het land niet meer van toepassing. Soms helpen andere familieleden van het slachtoffer mee, terwijl wij als onderneming ook een sociale bijdrage leveren om de mensen te helpen. In sommige gevallen wordt het transport door de lijkenwagen vrijgesteld, terwijl in andere gevallen een kist gratis wordt gegeven. In dit werk wat wij doen, kan je niet keihard zijn. Het sociale zit zeker ook erin”, benadrukt Poese.
FR

error: Kopiëren mag niet!