AZP werkt aan model om babysterfte te minimaliseren

Arts/onderzoeker Niek Achten, werkzaam op de afdeling Kindergeneeskunde van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is op 1 september 2017 begonnen met een inzamelingsactie, gericht op het verbeteren van de zorg rond pasgeboren baby’s. Jaarlijks sterven naar schatting zo’n 30 Surinaamse pasgeborenen aan infecties. Het gaat in deze om bacteriële infecties. Welke bacteriën dat precies zijn, is niet eenduidig te zeggen. Er zal met deze donatie een onderzoek ingesteld worden gericht om infecties bij kleine kinderen te kunnen inschatten en om deze op tijd te kunnen behandelen. “In het onderzoek zal er ook gekeken worden welke bacteriën het meeste voorkomen, waarbij men ook naar alle bloeduitslagen zal kijken”, zegt Achten. Niek Achten is overigens de persoon die het onderzoek leidt. Een van de meest urgente problemen binnen de Surinaamse kindergeneeskunde betreft het aantal pasgeborenen met ernstige infecties kort na de geboorte. Met het op tijd starten van de juiste behandeling is een belangrijk deel van deze kinderen te redden. De afgelopen jaren is in de Verenigde Staten en Europa een nieuwe methode ontwikkeld om het risico op een infectie al bij de geboorte van het kind vast te stellen, op basis van gegevens van moeder en kind. Met het ‘neonatal sepsis calculator’, een risicomodel, worden kinderen met een hoog risico geselecteerd, bij wie dan op tijd met behandeling gestart kan worden. De arts verduidelijkt dat een ‘neonatal sepsis calculator’ een model oftewel calculator is waarmee berekend wordt de risico’s op een infectie. “De factoren van moeder en kind worden daarbij precies gemeten en opgeschreven en die gebruiken we om de berekening te maken. Ik heb dit model in één ziekenhuis in Nederland reeds getest en we zijn tevens bezig de resultaten te bekijken. De voorlopige resultaten hiervan zijn veelbelovend. Doordat dit model ontwikkeld is in westerse landen kan dit echter niet meteen ingevoerd worden in Suriname. Dat is één van de belangrijke redenen waarom dit onderzoek ook gedaan wordt, omdat er eerst gekeken zal worden als dit model op deze manier gebruikt kan worden of als er aanpassingen aan gebracht moeten worden.”
Early Onset Sepsis Project
Het project staat bekend als het EOSur Project (Early Onset Sepsis in Suriname). Hiervoor zijn betrouwbare gegevens van veel Surinaamse baby’s nodig. Om van voldoende baby’s de gegevens te kunnen verzamelen, is een onderzoeksbudget nodig. Het project zal gedurende circa een jaar gegevens verzamelen en op basis hiervan zal de behandeling van pasgeborenen in Suriname met behulp van de nieuwe methode verbeteren. Het Academic Pediatric Center Suriname (APCS), gevestigd in het AZP, is de enige intensive care afdeling voor baby’s (NICU) van Suriname. Een van de speerpunten van het APCS is medisch-wetenschappelijk onderzoek om de zorg voor pasgeborenen en kinderen te verbeteren. De laatste jaren zijn hierin belangrijke stappen gezet. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Tergooi ziekenhuis in Nederland en het Pediatric Research Center Suriname zijn diverse projecten opgezet en afgerond. Kinderartsen drs. Juliana, drs. Zijlmans van het Diakonessenhuis, drs. Lissone, dr. Plötz (Tergooi Ziekenhuis) en arts-onderzoekers drs. Zonneveld, drs. Tang en drs. Achten zijn drijvende krachten achter deze initiatieven. Ook wordt het EOSur Project mede gesuperviseerd door dr. Frans B. Plötz vanuit het Wetenschapsbureau, Tergooi Ziekenhuis, Nederland, met een brede ervaring op het gebied van promotie- en onderzoeksprojecten, waaronder de nieuwe methode die in dit project wordt onderzocht. Tevens wordt het project gesteund en geadviseerd door de onderzoeksgroep van dr. Gabriel J. Escobar (Kaiser Permanente Division of Research), door wie de nieuwe methode is ontwikkeld en getest.
Financiële verantwoording
De fondsen die met behulp van deze crowdfunding en via andere fondsenwerving voor dit onderzoek worden verzameld, worden uitgekeerd aan en beheerd door de Stichting Pediatric Research and Education Suriname (Stichting PRES, registratienummer 31271). Er wordt beoogd om een geldbedrag van ongeveer euro 4200 op te halen tussen 1 september en 11 oktober. Deze inzamelingsactie verloopt via Apura Networks (www.apura.org). Reeds 33,7% (Euro 1415 ) van dit bedrag is gedoneerd. Arts Niek Achten geeft verder aan dat het eerste begin van het onderzoek al is gemaakt, maar om dit goed en langdurig te kunnen uitvoeren zijn deze fondsen zeker nodig. “Als de inzamelingsactie echt succesvol is kunnen we eventueel nog meer doen om de zorg nog beter te maken”, aldus Achten.

error: Kopiëren mag niet!