Supporter

In de jaren vijftig van de vorige eeuw, zo herinneren de ouderen onder ons zich, stonden de kranten bol van de oorlog tussen Noord- en Zuid Korea. En nu zijn daar nog radio, televisie en sociale media bijgekomen. Vóór die deling tussen een Noordelijk en Zuidelijk deel – na de nederlaag van Japan in 1945 – was er het Keizerrijk Korea, in 1910 door Japan geannexeerd.
De Koreaanse oorlog werd gevoerd tussen het door China en de toenmalige Sovjet-Unie gesteunde ‘communistische’ Noord-Korea en het vooral door de Verenigde Staten, gesteunde ‘kapitalistische’ Zuid-Korea. De oorlog begon in 1950 met een aanval van het Noorden op het Zuiden en eindigde in 1953 met een wapenstilstand. Er is nooit een vredesverdrag gesloten.
Nu staan de kranten opnieuw bol van de vooral verbale schermutselingen tussen de twee Korea’s, speciaal als gevolg van de krijgshaftige taal van de Noordkoreaanse ‘man-met-het-bloempot-kapsel’. Moeten wij ons daarover zorgen maken?
Krant, radio, televisie en sociale media maken zich vrolijk over de komische presentatrice in roze outfit op de Noordkoreaanse staatstelevisie en over de voor de man-met-het-bloempot-kapsel applaudisserende generaals met drie maten te grote petten. Maar over de ‘Grote Supporter’ van Noord-Korea geen woord. Die hoeft immers maar te kikken of de man-met-het-bloempot-kapsel kan zijn biezen pakken. Maar dan zou direct gebeuren wat de Grote Supporter verschrikkelijk tegenstaat: dan komt er zonder twijfel weer één – kapitalistisch – Korea en de Amerikanen gaan hun raketten aan de grens in de richting van de Grote Supporter opstellen.
Maar omdat diezelfde Amerikanen voor ettelijke biljoenen dollars bij de Grote Supporter in het krijt staan zal laatstgenoemde blijvend worden doodgezwegen en zal de toestand op dat schiereiland aan de oostelijke grens van Azië blijven zoals zij sedert de jaren vijftig van de vorige eeuw is.
Anton van den Broek (Jurist/Bioloog)

error: Kopiëren mag niet!