Somohardjo heeft begrip voor argwaan volk

Paul Somohardjo
Paul Somohardjo
Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo heeft alle begrip voor de argwaan van het volk. Dit, omdat het PL-assembleelid Ingrid Karta-Bink naar Indonesië vertrekt voor een dienstreis. Hoewel de PL voorop stelde niet te zullen meedoen aan buitenlandse dienstreizen die door Suriname worden bekostigd, heeft zij deze reis wel aanvaard. In een gesprek met Dagblad Suriname verduidelijkt Somohardjo dat op elke regel er wel een uitzondering is. En hiervan is sprake bij deze dienstreis naar Indonesië, het land waar de voorouders van een groot deel van de Surinamers van Javaanse komaf. ‘Er stroomt nog steeds Indonesisch bloed in Suriname.’ Somohardjo vraagt de gemeenschap om begrip te tonen voor het feit dat Indonesië niet slechts als een buitenlands continent beschouwd moet worden. Het is veel meer dan dat. Het betreft namelijk een diaspora land, waarop altijd een beroep gedaan kan worden. En de bijzondere band die Indonesië met Suriname onderhield, moeten wij nimmer uit het oog verliezen. Ook op sociaal-cultureel vlak ligt onze basis in Indonesië. Somohardjo zegt dat indien de voorzitter van het parlement van Indonesië in hoogst eigen persoon een uitnodiging verstuurt naar Suriname hij deze nooit kan weigeren. In dat land zal op parlementair niveau vergaderd worden over klimaatsverandering.
De PL-voorzitter brengt ook in herinnering dat zijn partij, toen hij deel uitmaakte van de regeringscoalitie in 2005, de eerste ambassadeur in Indonesië had geplaatst in de persoon van Jim Rasam. Zijn hart bloedt wanneer hij geconfronteerd wordt met het feit dat de Surinaamse ambassade in Indonesië sedert 2014 er heel verwaarloosd bij staat. Er is niet eens een klerk aanwezig. Van een Ambassaderaad is er ook geen sprake. Toen de PL op 14 april 2014 door de regering Bouterse de laan werd uitgestuurd, werden er ook als een gevolg daarvan, korte metten gemaakt met de Surinaamse ambassade in Indonesië. Gedurende die periode zat de wederhelft van Somohardjo, Amina Pardi, aan als ambassadeur. De politicus verduidelijkt ook dat hoewel PL een hard standpunt heeft in Suriname qua buitenlandse reizen, die door de Staat Suriname worden bekostigd, zij beslist geen sta-in-de-weg wil zijn voor Indonesië. ‘We kunnen dit land, dat een diasporaland is voor ons en waarmee we meer dan een bijzondere band hebben, niet in de weg staan.’ Volgens de politieke leider en assembleelid kan Indonesië onmogelijk op hetzelfde niveau geplaatst worden van landen als Malta of Zwitserland of Venezuela, waar Surinamers geen enkele band mee hebben. Indertijd toen het assembleelid Karta-Bink aanzat als districtscommissaris van Commewijne had Indonesië vriendschappelijke banden gesloten met dit district. Ook was Commewijne door dit land geadopteerd bij de uitvoering van enkele projecten.
Somohardjo doet ook uit de doeken dat de hoge uitzondering qua participatie aan buitenlandse reizen niet alleen voor Indonesië, maar ook voor Nederland geldt. Nederland is ook een diasporaland, verduidelijkt hij. ‘Wanneer de Nederlandse overheid bijvoorbeeld een uitnodiging stuurt om te praten over het remigratiebeleid, kan ik onmogelijk weigeren’, aldus Somohardjo, die vanaf april 2014 niet aan een dienstreis heeft geparticipeerd die door de Staat Suriname is bekostigd. ‘We hebben goede banden met Nederland. Elke familie heeft wel familieleden daar wonen.’ Momenteel bevindt het PL-assembleelid William Waidoe zich in China. Maar deze reis is volledig gefinancierd door de Chinese overheid. Dit is de voornaamste reden dat een vertegenwoordiger van de PL ook is afgevaardigd naar China. De regel van niet participeren aan buitenlandse reizen is hier niet van toepassing. Omdat de reis niet door de Staat Suriname is bekostigd.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!