SPA en DA’91 niet ontvangen door Venezolaanse ambassadeur

De voorzitters Guno Castelen (SPA) en Angelique del Castilho (DA’91) (foto: Ricky Bahadoersingh)
De voorzitters Guno Castelen (SPA) en Angelique del Castilho (DA’91) (foto: Ricky Bahadoersingh)
Gisteren hebben de politieke partijen Democratisch Alternatief ’91 (DA’91) en de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) een bezoek gebracht aan de Venezolaanse ambassade, waar zij persoonlijk een petitie aan de ambassadeur wensten te geven. Samen met de structuren van de partijen zijn de partijen getogen om dit af te geven. De partijen zijn zonder van tevoren een afspraak gemaakt te hebben naar de ambassade gegaan. Na drie keren gevraagd te hebben als de ambassadeur de brief in hoogsteigen persoon in ontvangst kon nemen en dit geweigerd werd, werd dit stuk uiteindelijk door de receptionist ontvangen via de balie. SPA-voorzitter Guno Castelen gaf in een interview aan dat het doel uiteindelijk was de boodschap over te brengen. “Hoewel we hadden verwacht dat de ambassadeur zelf de petitie zou ontvangen uit respect voor het feit dat zij het Venezolaanse volk vertegenwoordigt. Als ze voor wat voor reden dan ook verhinderd is, verwacht je tenminste dat er iemand binnen de ambassade met een behoorlijke diplomatieke functie de brief namens haar in ontvangst neemt. Men heeft de receptionist dat laten doen, maar we respecteren het feit dat de receptioniste in haar werk dit in ontvangst moest nemen. De boodschap is nu overgebracht en we hopen dat dit wordt behandeld, zoals verzocht in de brief.”
Angelic del Castilho, DA’91-voorzitter, zegt dat de reden waarom de partijen zijn overgegaan tot het opstellen en brengen van de brief ligt in de wijze waarop er omgegaan wordt met de democratie in ons buurland Venezuela, ten aanzien van de schending van mensen- en burgerrechten. “Als verantwoordelijke politieke partijen kunnen we dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. In eerste instantie hebben we onze regering aangeschreven, waaronder De Nationale Assemblee, om hen te vragen dat zij initiatieven nemen hun stem te laten horen om Venezuela als vriend op het juiste spoor te brengen en aan te manen dat het zo niet kan. Dit is niet acceptabel voor een land en als vriendschapsstaat zal Suriname moeten zeggen dat dit niet kan.” De politicus verklaarde onder andere het besluit om zonder afspraak naar de ambassade te gaan. Nadat er via DNA aandacht is gevraagd voor dit stuk, is besloten om zelf vanwege het verantwoordelijkheidsgevoel van de partijen een afspraak te maken met de ambassade. Er is meerdere malen geprobeerd een afspraak te maken, maar zonder succes. Ook werd er niet teruggebeld. “Doordat het onze plicht is het Venezolaanse volk te laten weten dat zij er niet alleen voor staat in hun strijd voor rechtvaardigheid en democratie.”
Castelen stelde verder dat het niet de bedoeling is andere partijen eventueel uit te sluiten bij het afgeven van de brief, echter zijn er twee benaderingen binnen de politiek. Het gaat om de benadering van de delen en de benadering van het geheel. “Soms is het goed wanneer er vanuit verschillende fracties, zoals fracties uit de samenleving ( buitenparlementaire partijen), parlementaire partijen, de vakbeweging en vrouwenorganisaties, individueel iets ondernomen wordt. Het heeft dan een grotere impact dan wanneer een ieder samen een brief indient”, aldus Castelen.

error: Kopiëren mag niet!