Ramautarsing: “Onze welvaart daalt mee met de US$”

Winston Ramautarsing
Winston Ramautarsing
De Amerikaanse Dollar (US$) is al enkele maanden ‘stabiel’ op de Surinaamse valutamarkt. De Euro aan de andere kant vertoont steeds meer schommelende en stijgende trends. De US$ blijft hangen rond de US$ 7,50 terwijl de Euro al geruime tijd richting de SRD 9 neigt te stijgen. Gisteren stond de tegenwaarde van 1 Euro op SRD 8,82 op de valutamarkt.
De vlucht uit US$
Het lijk erop alsof de US$ stabiel is ten opzichte van de Euro. Echter, is het beeld iets anders dan het oog kan waarnemen. Naast het feit dat er lokaal minder economische activiteiten plaatsvinden, in vergelijking met voorgaande jaren, heeft dit beeld dit keer wel te maken met buitenlandse invloeden. De ontwikkeling van de Euro heeft niets te maken met de lokale ontwikkelingen. “Het heeft te maken met verhoudingen in de wereld (spanningen in de wereld), een betere performance van Europa ten opzichte van Amerika en met dingen die de Amerikaanse president Donald Trump doet (mogelijke oorlogen)”, stelt econoom Winston Ramautarsing. Er is een vlucht uit de US$ ontstaan, vooral vanwege de slechte Amerikaanse economie. De vlucht is gedaan naar de Chinese en Europese munteenheden en goud. Afhankelijk van het beleid van de Amerikanen zal de US$ ook zwak blijven of zelfs sterker worden. Ramautarsing verwacht, gezien de omstandigheden, dat de US$ zwak zal blijven, en daardoor de vlucht naar goud zal blijven toenemen. Hierdoor zal de prijs van goud zich mogelijk opwaarts ontwikkelen.
Lokale koers
“Waarom daalt de lokale US$ koers dan niet?”, is een vraag die door critici ook wordt gesteld. Volgens Ramautarsing zou dit pas mogelijk zijn als de Surinaamse economie sterker zou groeien dan die van Amerika. Gezien de Surinaamse economie sterk afhankelijk is van importen, en de lokale economie niet significant groeit, blijft de negatieve trend zich voortzetten. Deze trend van afhankelijkheid heeft zich ook voorgedaan bij de stijging van de koers toen de Surinaamse economie in 2015 instortte vanwege haar gevoelige economische positie. “In feite daalt met de Amerikaanse Dollar onze welvaart mee. Als de US$ op SRD 7,50 blijft en de Euro maar omhoog gaat, wil het zeggen dat wij armer worden. Wij kunnen minder goederen in de wereld (met name Europa) kopen. Dit betekent verarming”, stelt de econoom.
Hij benadrukt echter dat Suriname hier niets aan kan doen. Het zijn dit keer wel de ontwikkelingen op internationaal niveau die de koers zullen bepalen.
Voor- en nadelen goedkope Euro
De goedkope Euro heeft uiteraard voordelen en nadelen voor de Europese economie ten aanzien van andere economieën. Een voordeel is dat de Europese export goedkoper wordt. Een nadeel is dat op reis gaan naar Amerika duurder wordt voor Europeanen. Een hogere Eurokoers betekent echter dat de exporten vanuit Europa duurder worden en de exportpositie van Europese bedrijven zodoende in gevaar komt. Voor alle landen, waaronder ook Suriname, wordt het tegelijkertijd duurder om uit Europa te importeren. Europa zal dus ook niet willen duimen op een hogere koers, gezien haar concurrentiepositie hierdoor verzwakt wordt. “Ik denk dat het aan zijn maximum zit. Onder normale omstandigheden zal eventueel een lichte daling van de Euro volgen. Behalve als er turbulentie in de wereld komt. Dit is natuurlijk afhankelijk van als er een oorlog komt of niet”, aldus Ramautarsing.
Euro-US$ verhouding
In mei 2011 klokte de Euro af op US$ 1,48. De Euro stond toen heel sterk tegenover de Amerikaanse betaalmunt. Sinds medio 2014 daalde de koers van de Euro tegenover andere munten. Begin 2016 schommelde de koers van de Euro ongeveer rond de 1,10 US Dollar. De lagere dollar is opvallend, omdat op de internationale beurs op dit moment de kans hoger wordt ingeschat dan een paar weken geleden, dat de Amerikaanse rente al in september verhoogd zal worden. Een hogere Amerikaanse rente zou in principe voor een dalende Euro ten opzichte van de US$ moeten zorgen. Op woensdag 21 september zal het rentebesluit bekend worden gemaakt door de Amerikaanse centrale bank. Tot die tijd zal er weer veel gespeculeerd worden over de beslissing die de FED zal nemen. Als gevolg van deze onzekerheid zal de dollarkoers internationaal voorlopig nog wel blijven schommelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!