Misiekaba: ‘Wij hopen dat al op dag na afkondiging de meldingen komen’

Wanneer een publieke functionaris in de uitoefening van zijn taak misbruik maakt van de functie/bevoegdheden (bijvoorbeeld een gift vraagt), waardoor iets wordt gedaan of nagelaten, is die bezig met corruptie. Meer nog zijn er specifieke artikelen in de Anticorruptiewet opgenomen voor wanneer een publieke functionaris een wettelijk voorschrift zodanig manipuleert dat de staat wordt benadeeld (ten eigen voordeel of voordeel van een derde). De fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft op 31 augustus voor de Anticorruptiewet gestemd. Het parlement is op 19 november 2015 met dit ontwerp aan de slag gegaan. Daarvoor zijn er ook een aantal discussierondes en ontwerpen behandeld in het parlement. Het laatste ontwerp werd met 40 stemmen voor en 0 tegen aangenomen.
Voor de stemming gaf NDP-fractieleider Andre Misiekaba in zijn betoog aan dat Suriname een grote stap maakte met deze wet. Alle regeringen vertonen tekenen van corruptie. Hij had daarom in het parlement opgeroepen om een streep te trekken door het vingerwijzen naar elkaar. “Een streep om elkaar te beschuldigen, want dat heeft ons geen millimeter vooruit geholpen. Dit is mijn derde termijn hier.
Vanaf mijn eerste termijn wordt de vinger gewezen naar elkaar”, zei Misiekaba. Door corruptie zoals de wet dat definieert strafbaar te stellen, heeft het parlement volgens Misiekaba Suriname wel een grote dienst bewezen. “De mensen die tot nu toe dachten dat zij alleen door middel van een wet, vermoedens van corruptie kunnen melden: wij geven ze die wet, voor die vermoedens die zij hebben en die al die tijd zijn uitgesproken (corruptie hier corruptie daar). Wij geven ze een wet en wij beschermen die melder, zodat er inderdaad gemeld kan worden. Wij hopen dat al op de dag na de afkondiging de meldingen komen”, zei Misiekaba na de goedkeuring van de wet. De fractieleider benadrukte dat er een signaal van ‘zero tolerance – no nonsense’ wordt gegeven, wanneer het gaat om corruptie en middelen van de staat.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!